Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов прие оставката на Цецка Цачева

Премиерът Бойко Борисов прие оставката на Цачева, съобщи правителствената пресслужба.

Освобождаването ѝ от поста правосъден министър минава през гласуване в Народното събрание, но в случая то изглежда по-скоро формалност.

"Натиск не е имало. Еднолично реших, че не мога да изпълнявам длъжността министър на правосъдието, докато текат проверките. Оставката е личен акт. Във времето съм показала, че мога да нося отговорност. Не искам името ми да тежи на премиера Борисов и на партията. Така се прави", обясни Цецка Цачева.

Оставката ѝ провокира политически дебат за по-дълбоки промени в правителството и ГЕРБ. Поне такива са първите реакции на лидерите на "Атака" и "Воля" - Волен Сидеров и Веселин Марешки. 

Сидеров, който е коалиционен партньор на ГЕРБ в кабинета "Борисов 3" , сподели, че очаква "раздвижване при Цветан Цветанов". "Цветанов не заеми министерски пост. Там за оставка не може да става дума. Той е председател на парламентарната група и обикновено на предизборния щаб. Моите очаквания са, че и там ще има промени. Такива са ми очакванията, защото виждам, че Борисов работи по този начин", коментира Волен Сидеров. Според него въпросното "раздвижване" при Цветанов няма да разцепи ГЕРБ.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки посочи, че оставката на правосъдния министър Цецка Цачева е добър повод за премиера  Борисов да направи по-голям ремонт на кабинета. И то в посока правителството да  заработи много по-ефективно по дневния ред на хората - доходи, здравеопазване,  образование, демографска криза, справяне с битовата престъпност - проблеми, които вълнуват българите ежедневно.

От ВМРО твърдят, че управляващата коалиция е стабилна и от Обединените патриоти нямат претенции и желание да имат министър на правосъдието. "Това е личен избор. Това е морална постъпка и аз подкрепям подобна постъпка. Нормално е, когато има конкретни обвинения към теб като човек, който представляваш изпълнителната власт или политик, да предприемеш подобни действия. До колко ще бъде приета нейната оставка от МС или премиера, не мога да гарантирам. Но лично аз като човек от ВМРО подкрепям този морален акт", коментира Юлиан Ангелов. 

"Оставката винаги е индивидуален акт. Надявам се, че г-жа Цачева разбира какво прави. Преди малко ви казах, че премиерът е на ход - очевидно съм имала някакво предчувствие по темата. Дали ще има други оставки, ще видим, но не е въпросът вече в аргументите, които ще изложи г-жа Цачева. Въпросът е в аргументите, които ще защити ПП ГЕРБ, мнозинството и министър-председателят", каза на свой ред вицепрезидентът Илияна Йотова.

Още по темата - виж тук

Facebook logo
Бъдете с нас и във