Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов при Слави: Търговците да си зареждат горива от Гърция и Румъния

С фланелка на инициативата "Системата ни убива" Слави Трифонов посреща в шоуто си премиера Бойко Борисов. Въпросите, поставени пред министър-председателя, бяха на зрители и предварително пресети от екипа на тв водещия. Най-любопитен може би беше моментът, когато бе изчетен въпрос за външния дълг на България, а Бойко Борисов извади от вътрешния джоб на сакото си лист с обобщени данни...

Разговорът започна със серия питания за цените на горивата на фона на протестите в страната. Борисов обяви промяната в наредбата за касовите бележки, на които вече ще се изписва акциза, нетната стойност и надценката на търговците. Лидерът на ГЕРБ се върна до управлението на Иван Костов, за да обясни защо 92% от складовете се държат от "Лукойл" и всички са принудени да купуват от тях.

Премиерът препоръча на търговците да купуват от Румъния и Гърция, където също имало рафинерии, ако им е по-евтино. На въпрос има ли монопол при горивата Борисов изтъкна, че освен "Лукойл" "имало" "Шел", ОМВ, "Еко". "Всеки може да отиде да си зареди, на която бензиностанция иска", заяви той, като сподели надеждите си за добри добиви на петрол и газ в Черно море. Тогава по думите му нямало да стои този въпрос.

На питане "колко данъци е платила "Лукойл", Борисов не отговори, а Трифонов контрира, че компанията е на загуба в последните седем години. Тогава премиерът поиска данните да се публикуват.

Борисов обясни на въпрос "защо три четири големи фирми печелят обществените поръчки, например "Джи Пи Груп", че това е несправедлив въпрос, защото срещу фирмата имало повдигнати обвинения и спрени плащания. За действията премиерът каза на Трифонов да попита следващия си гост - главния прокурор Сотир Цацаров. Той ще гостува в "Шоуто на Слави" в четвъртък /22 ноември/. 

За краха на КТБ Борисов обвини БСП, като мандатоносител на правителството на Пламен Орешарски. Той акцентира, че при първото му управление банката била стабилна и богата. Според него еврозоната гарантирала, че подобен случай нямало да има. 

Лидерът на ГЕРБ обеща да предложи намаляване на партийната субсидия на 1 лев за получен глас. 

По думите му управляващите подкрепили медийния закон на Делян Пеевски, защото текстовете изсветлявали медийната собственост, а медиите на Пеевски имали 5% пазарен дял. Борисов повтори тезата си, че всеки олигарх можел да си направи медия и да казва, че е "разследван заради медията му". 

Премиерът обясни незавидното 111 място в класацията на "Репортери без граници" с автоцензура. Тв водещият Трифонов пък напомни, че при управлението на Симеон Сакскобургготски страната ни е била на 35 позиция. 

Борисов категорично отхвърли въвежданото на електронно гласуване под претекст, че това е заплаха за сигурността. Той подкрепи изграждането на АЕЦ "Белене", тъй като техниката била платена, а в момента се търсел инвеститор без държавни гаранции. Машинното гласуване срещна подкрепата на лидера на ГЕРБ.

Министър-председателят отказа да коментира сделката за активите на ЧЕЗ в България. Обратът в намеренията държавата да се включи, той обясни с това, че в такъв случай трябвало да се изкупят дялове и в другите ЕРП-та. Той попита къде отговорността на тези, които са продали дружествата.

На въпрос "наистина ли външният дълг е 26 млрд. лв и в колапс ли е държавата", Борисов отговори, че към момента е на "20% от БВП". До края на мандата на третото му правителство външният дълг на страната щял да се свие до 17% от БВП, а в заключение Бойко Борисов призова за политически консенсус за минаването на "Турски поток" през България, влизането в еврозоната и решаването на казуса с въглищните централи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във