Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: При повече от 100 заболели на ден, връщаме старите мерки

При повече от 100 заболели от коронавирус на ден, ще се върнат старите мерки. Пандемията не е отминала по никакъв начин, а България винаги е с няколко стъпки напред пред европейските си колеги по отношение на превенцията от COVID-19.Това каза премиерът Бойко Борисов след видеоконферентна среща на върха ЕС – Западни Балкани. 

"Ние сме няколко седмици пред другите колеги. Поводът да отпуснем мерките беше, че има клъстърПри нарастване обаче над 100 човека заболели, веднага ще затворим всичко, както преди. Всичко зависи от нас, от нашата дисциплина - да се пазим един друг, да спазваме дистанция. Особено в градския транспорт, маските там са задължителни. Същото потвърдиха и в Германия. Това, което в другите държави наричат разхлабване, при нас си го имаше", каза още премиерът и добави, че само времето ще покаже дали мерките са правилни.

Борисов каза, че не настоява телевизиите да излъчват пряко брифингите му и това е изцяло тяхно решение.

"До този момент не режем разходи, освен нашите заплати. Нещо повече, даваме много повече за здравното министерство, полицаите, мярката 60/40. Парите ще ни потрябват в по-критично време", каза Борисов.

Той  обясни и защо България не тегли заем от МВФ, макар да има рамка от 10 млрд. евро.

"Ако вземем от МВФ, те ще са първи кредитор, а всеки друг, който ни даде заем, ще е на опашка - това ни скъсява възможностите, е гледната му точка. "Не знаем какво идва", подчерта премиерът и даде пример с Германия: "Леко, леко отхлабваме, със страх и веднага го спираме, ако се налага", уточни Борисов.

Премиерът коментира и възможността за отваряне на детските градини и яслите.

"Категорично няма да се разреши отварянето на детски градини и ясли. Това е мярка, против която Щабът беше категорично против. Олекотяването на някои от другите мерки като тези за разходка в парка, разрешаването на индивидуалния спорт и отварянето на заведения са били предприети след внимателен анализ и за да се опази и психическото здраве на българите", коментира Борисов.

Той сподели, че е ядосан на групата българи, които са блокирани в Париж.

"Истински съм ядосан на тези, които станаха и си заминаха за Париж като сезонни работници и като не знам какви. Сега пускат смс-и. Оплакват се от французите, че се държат лошо с тях и ние пак, какво трябва да направим? Да ги вземем от заразеното място, както стана от Холандия", попита още Борисов.

Той каза, че ако не са били "тези неразумни хора от Холандия, които разнесоха заразата", щеше да има по 20-30 новозаболели. Според него няма как да забраним българите да влизат в България,  обаче поведението на съгражданите ни, пристигнали от Холандия, е недисциплинирано и даже престъпно.

Той изрази скептицизъм как при това положение да се отворят хотелите.

"Как ще започне туризмът в такава ситуация? Това означава, представете си един хотел, един идва от Холандия и целия хотел го затваряме. Така че нищо не е преминало, нищо не се знае как ще се развие".

Премиерът коментира и вероятността футболният клуб Левски да получи кредит от държавата и договор за реклама.

"Това обаче ще се случи при едно условие - "сините" да изяснят положението със собствеността на клуба. След писмото говорих с Павел Колев. Може да отпуснем кредит и да осигурим договор за реклама на Левски. Стига да си изяснят положението със собствеността на клуба. Ако го направят, нека дойдат с добро предложение. Ако не го направят, значи Левски не им е мил. За запорираните сметки не мога да се бъркам. Да се обърнат към прокуратурата. На всички клубове сме помагали с изгражане на терени и осветление", заяви Борисов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във