Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Президентът говори като БСП и ДПС

Премиерът Борисов определя като голям провал ГЕРБ начинът, по който са позволили да представят на обществото Истанбулската конвенция. Борисов заяви, че това е нещото, от което го е срам от едногодишното управление на своя трети кабинет.

По думите на министър-председателя ситуацията с Истанбулската конвенция е била подценена и тя е трябвало да бъде представена по друг начин на обществото, както и да мине през Председателски съвет. Документът е приет от по-голяма част от Европа и Борисов призна, че по никакъв начин не е очаквал такава реакция при положение, че в България насилието над жените е страхотен бич.

Според Борисов ситуацията тогава е използвана от политическите сили. По отношение на оттеглянето от страна на ГЕРБ на Истанбулската конвенция, премиерът заяви, че никога не е бил инат и затова не тръгнал да се бори с общественото недоволство.

Като друга грешка Борисов посочи също недобрата реакция на ГЕРБ при избухването на скандала с продажбата на ЧЕЗ. Тогава също той и министрите му били неподготвени, по думите му. Борисов направи аналогия със февруарските събития от 2013 година, когато падна първия му кабинет или както премиерът се изрази: "ме събориха". Тогава, по думите му, протестите са били дирижирани от ДПС и БСП. В момента Бойко Борисов увери, че много внимателно, но мълчаливо се наблюдава развитието на сделката с ЧЕЗ. Мълчанието той обясни с това, че всеки един коментар може да бъде атакуван със стотици милиони искове от страна на адвокатите големите компании.

Той коментира и зрелищния арест на кметицата на „Младост” Десислава Иванчева.

Надявам се това да им е обица на ухото. Аз лично не обичам да има толкова голяма показност”, заяви Борисов.

Той призова обществото да даде шанс на новата комисия за борба с корупцията.

За президента Румен Радев

Престрелките са от него към нас и към този момент това носи само вреда. Дядо ми казваше, че винаги е по-добре два коня да теглят каруцата, отколкото един”, така премиерът коментира словесната битка между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2.

Борисов подчерта, че за да има разбирателство, е разпоредил „министрите всеки ден да искат срещи с президента”.

Те приемат обществените поръчки и носят отговорност за провеждането им. И аз имам мои мисли в тази посока, но не бих ги казал, не бил се превърнал в президента”, категоричен бе Борисов.

Борисов подчерта, че Европа няма никакви критики към България, що се отнася до действията на партньорите в управляващата коалиция.

Той коментира и посещението на Волен Сидеров в Крим.

Той иска да си запази лицето на партията си пред своите избиратели. Да каже”: „Да, ние сме тук, защото нямаше друг начин да се направи правителство, но запазваме ценностите на „Атака”, коментира Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във