Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Президентът агитира за БСП и ДПС, говори неистини и подвежда избирателите

Премиерът Бойко Борисов отговори на критиките на президента Румен Радев по повод избора на нов главен прокурор. 

След като гласува в Банкя, Борисов заяви пред журналисти, че държавният глава е нарушил изборното законодателство, агитирал е за БСП и ДПС и се е опитал да подведе избирателите в изборния ден. 

"Това не е ли агитация? Когато изричаш името на лидера на партия, показваш, че не си равно отдалечен. Когато изричаш неистини, подвеждаш избиратели - второ нарушение", посочи премиерът по адрес на държавния глава.

Председателят на ГЕРБ добави, че когато ВСС е променял законите, членовете му са били 24 - 11 от които са били от парламентарната квота. "От тях само трима са от ГЕРБ. Другите трима са от БСП и двама от ДПС. Тоест партиите, които гласуваха за президента, имат пет гласа, а ние три от 24. Когато говориш тежки неистини и подвеждаш избирателя, агитирайки в изборния ден, това са нарушения", повтори Бойко Борисов.

По думите му ДПС и БСП имат по-голяма квота във ВСС, но държавният глава е прехвърлил "много тънко" към министър-председателя. "Ако вие не ме питате, нямаше и да коментирам. Даже имена не казвам", обърна се Борисов към журналистите. 

Относно критиките, че правителството не е номинирало опонент на Иван Гешев, премиерът заяви, че ако ГЕРБ избере главния прокурор, към него няма да има доверие. 

Борисов даде заявка, че ще иска промени в закона, чрез които да отпадне възможността правосъдният министър да издига кандидат за главен прокурор. "ГЕРБ няма да номинира партиен кандидат. Считам, че това е грешно. Съдиите да си избират съдиите, прокурорите - прокурорите", добави министър-председателят. 

На въпрос какво очаква за подписването на указа за назначението на Иван Гешев, премиерът посочи, че не иска да мисли какво е в главата на президента. "Просто да не казва внушения и да не агитира за БСП и ДПС в изборния ден", обобщи Бойко Борисов.

Очаквайте подробности 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във