Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов препоръчва на пенсионерите да похарчат коледните си добавки, а не да ги крият под дюшека

Благодарение на усилията на социалния министър Ивайло Калфин и на финансовия Владислав Горанов пенсионерите ще получат коледни добавки, коментира пред министрите премиерът Бойко Борисов. Това става ясно от публикуваната стенограма на на редовното правителствено заседание в сряда. На него беше гласувано възрастните хора с пенсии до 286 лева ще получат по Коледа по 40 лева допълнително.

"Да знаят колегите от МВР и културата, не знам как е в другите министерства, че просто ако беше продължило старото правителство, сега заплати нямаше да има, нали така? Простичко, без да се заяждаме с никого. Това са реалностите“, заявява премиерът.

"Днес, ако го подкрепите (бел.ред. предложението за коледни добавки), ще можем от 1 декември, когато си получават пенсиите, да си получат и добавките, така че да могат да си ги похарчат. Дано не ги слагат под дюшека, а да си ги похарчат, да влязат в потреблението“, коментира още Борисов. Той допълва, че е имало два варианта за коледни добавки – да бъдат дадени на всички пенсионери по 20 лева, или да бъдат раздадени така, както е предложил социалният министър – добавки по 40 лева да вземат пенсионерите с пенсии под 286 лева.

Премиерът обяснява защо кабинетът е решил да даде коледен бонус само на възрастните хора с по-ниски пенсии. "Преценихме, че ако взимаш по 500 лева пенсия, 520 някак си по-малко се усещат, отколкото ако взимаш по-малка пенсия, и получиш 40 лева. Действително може за Коледа да си купи нещо човек", отчете Борисов.

На заседанието министрите са обсъдили и въпроса за заплатите на служителите на МВР. Вътрешният министър Веселин Вучков посочва, че министър Горанов ще намери начин да не забави заплатите за ноември месец и ако забави заплатите на пожарникарите и полицаите, след това с актуализацията кабинетът да си планира нещата така, че декември и следващата година да има пари за заплати.

Той се оплаква още, че бежанският натиск е огромен, а идва зима, разходите ни са огромни и трябва солидарност. Вътрешният министър коментира, че без пари МВР няма да може да удържи потока.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във