Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов представи проектокабинета на ГЕРБ-СДС

Премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов представи проектокабинета на ГЕРБ-СДС. Борисов се включи на живо във Фейсбук от болница "Софиямед", където в понеделник претърпя операция на коляното. Той се появи с патерица в кадър и обяви, че по препоръка на лекарите изявлението ми трябва да е кратко.

"Партията единодушно застава зад Даниел Митов (той получи мандата от името на ГЕРБ - бел. ред.), след това за министър на отбраната – Румен Христов (СДС). Не мога кажа, че някой от министрите е работил слабо. Предложих на Красимир Каракачнов (лидер на ВМРО - бел. ред.) да остане и в този кабинет военен министър. Той обясни, че приема вота на избирателите - че не са го пуснали в парламента. Аз му предложих, искам да се знае. Такова е времето, такива са изборите", коментира Борисов.

За министър на културата той обяви името на Калин Вельов, а за министър на туризма - Любен Дилов-син. Александър Иванов пък е предложението за министър на регионалното развитие и благоустройството.

Томислав Дончев, Екатерина Захариева, Кирил Ананиев и Десислава Ахладова са предложени на постовете, които заемаха в кабинета "Борисов 3", съответно вицепремиер, министър на външните работи, министър на финансите и министър на правосъдието. Ивелина Василева е предложена за министър на околната среда и водите. Десислава Танева остава предложение за министър на земеделието. Делян Добрев е номиниран за министър на енергетиката. Жечо Станков е предложението за министър на икономиката. За министър на здравеопазването е предложен досегашният - проф. Костадин Ангелов. Росен Желязков е номинацията за министър на транспорта, а Красимир Вълчев е предложението за просветен министър. Деница Сачева е предложението за социален министър. Красен Кралев - министър на спорта.

Лидерът на ГЕРБ даде да се разбере, че няма намерение да се появи в парламента в качеството си на досегашен премиер. Депутатите единодушно го задължиха да представи пред тях в сряда Плана за възстановяване и устойчивост. А Борисов днес заяви, че няма за какво да ходи в Народното събрание и "трябва да го забравят". Вече щял да се изказва само па партийни въпроси. 

"Слави Трифонов сега трябва да говори. Можем да се подкрепяме, аз куцам с десния, той с левия крак", пошегува се Борисов.

"В политиката сме като Роналдо и Меси. За съжаление виждам неразумна игра на моите противници. Вчера от „Пирогов“ направиха снимка. Това ми е пета операция - три имам на лявото коляно и две на дясното. Горе-долу знам цялата процедура и вече съм претръпнал. Знам, че колкото по-бързо се направи, толкова по-добре. Все пак политическият живот си тече и вече интернет дава възможност на всеки политик да може да казва какво работи и какво мисли в много широк кръг“, заяви той.

"Не можем да отречем успехите през тези 4 години. Не можем да отречем в колко трудни коалиции влизахме. Ако някой си мисли, че ни е било лесно да направим с "Реформаторския блок", дълбоко се лъже. Ако някой си мисли, че с "Патриотичния фронт" е било лесно да договориш да работят диаметрално противоположни партии, които след това се скараха и трите – и „Атака“, и НФСБ, и ВМРО. Само Краси Каракачанов остана докрая и си изпълни ангажиментите. Трябваше да търсим подкрепа и от Веселин Марешки и „Воля“ при взимането на тежки решения“, коментира лидерът на ГЕРБ.

Той посочи, че е търсил подкрепа и от ДПС "по 3-4 теми", за което той публично е благодарил: "Особено за покупката на F-16 и по различни евроатлантически теми. Нашият български избирател ни постави на първо място. Естествено те искат да съм премиер аз. В тази ситуация прецених, че държавата, спокойствието, средата за работата, без дразнител, защото в политиката сме като Ронално или Меси. Те сега всячески се радват да ни няма, само че с коляно куцаш, важно е главата да ти е здрава. Дани Митов беше представител за външен министър", допълни Борисов. Той уточни, че тогава „Реформаторският блок“ са го представили като "най-евроатлантическия човек".

"В момента има огромно управляващо мнозинство, такова не е имало много отдавна. Знам колко е важно да има стабилно правителство. Искаме да бъдем достойна опозиция, въпреки че сме първи. Ако имаха малко морал и се бяха събличали да играят физическо - слагаш председател на парламента първата политическа сила, това е безспорно, но те се събраха. Затова мога всеки ден да им напомням, че има огромно управляващо мнозинство", продължи премиерът в оставка.

"Имаха една година, докато правиха протести, да подготвят експерти и да са готови сега, те знаеха, че ще дойдат избори. Ние се държим отговорно. Казваме им – заповядайте, работете, ние не ви пречим. Дайте да сравним моите министри с вашите. Ако те са хитри и коварни, могат да гласуват и да ни оставят като правителство на малцинството и след това не можем да си отидем никога, могат да ни държат 4 години и да се гаврят с нас, както си искат. Тогава само гражданина Борисов не могат да викнат, вас могат да ви държат от 9 часа, докато си пожелаят всеки ден", посочи лидерът на ГЕРБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във