Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов предложил хърватския премиер за шеф на Еврокомисията

Министър-председателят Бойко Борисов изрази надежда, че скоро с лидерите на страните-членки на Европейския съюз ще намерят около кого да се обединят. Консултациите за избора на нов председател на Европейската комисия продължават вече трети ден.

"Вече достатъчно се подиграват на страните от Източна Европа, така че е време да има някакво решение. До момента знаем срещу кого сме против", каза премиерът пред журналисти в Брюксел. Борисов сподели, че много от неговите колеги били против избора на Кристалина Георгиева, понеже е напуснала навремето поста си на зам.-председател на комисията. Все пак министър-председателят подчерта, че Георгиева е изключително добре подготвена и има неговата подкрепа. За България би било престижно тя да заеме този пост.

Борисов отрече името на главния преговарящ на Европейския съюз за Брексит – Мишел Барние, да се споменава по време на консултациите. Премиерът затвърди позицията си, че за поста трябва да бъде избран кандидат на ЕНП, тъй като партията е спечелила на евроизборите. Той поясни, че няма как от ЕНП да заемат нито един пост, без да се търси вариант за коалиция, като има десетки такива възможности.

В отговор на въпрос какво е било настроението по време на срещата на Европейската народна партия, Борисов се съобщи, че е предложил премиера на Хърватия Андрей Пленкович, тъй като всеки е предложил по някого.

Вчера, след почти 20 часа разговори, започнали със закъснение в неделя вечерта, държавните и правителствени ръководители не успяха да се споразумеят и решиха да продължат преговорите днес. Лидерите на 28-те държави членки изглеждаха близо до сделка, а дипломати заявиха, че холандският социалист Франс Тимерманс е сочен като най-вероятния кандидат за председател на Европейската комисия. Съпротивата срещу номинацията на Тимерманс дойде главно от Италия и страните от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия), както и от дясноцентристката Европейска народна партия, която искаше постът да е за нея. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във