Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов предложи на Ципрас помощ за пожарите

Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с гръцкия премиер Алексис Ципрас. “Изразяваме най-дълбоко съчувствие към пострадалите и близките на загиналите в огнената стихия, обхванала Гърция. С тревога и болка приехме вестта за бедствието, връхлетяло приятелския гръцки народ, довело до човешки жертви и причинило тежки материални щети ”, подчерта българският министър-председател.

Борисов посочи, че България има готовност за оказване на техническа помощ за Гърция с 50 пожарникари и два пожарни автомобила. Той допълни, че е разпоредил на министерството на вътрешните работи да предприеме незабавна организация при постъпило искане от страна на Гърция за получаване на международна помощ, модулът ни за наземно гасене на горски пожари да бъде приведен в готовност за участие по линия на механизма за Гражданска защита на ЕС.

Ципрас благодари за предложената помощ от България и посочи, че при нужда ще търси българския министър-председател.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изпрати съболезнователна телеграма до гръцкия външен министър Никос Кодзиас по повод десетките загинали в бушуващите в Коринтия и Атика пожари. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във