Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов пред ООН: Не можем да оставим "бели петна" от слаборазвити държави

Отправям призив за удвояване на съвместните ни усилия за постигане на мир и стабилност в Украйна при зачитане на суверенитета и териториалната цялост на страната. Това каза премиерът Бойко Борисов в речта си пред Общото събрание на ООН. 

Борисов призова за международна подкрепа за разрешаване на спора между Македония и Гърция.

"Не можем да оставим на политическата карта на който и да е регион или континент "бели петна" на държави със забавено развитие, слаба икономика и уязвимо пред глобалните заплахи население... Буквално след два дни народът на нашата югозападна съседка ще трябва да направи решителен избор за своето бъдеще – да утвърди постигнатия безпрецедентен компромис със съседна Гърция, който ще разчисти пътя на страната към европейската и евроатлантическата ѝ интеграция. Моментът наистина е исторически. Въпросът е "сега или никога". Точно за това ние трябва да ги подкрепим в стремежа им да направят новия избор за държавата си", посочи министър-председателят.

Той се обяви против прекрояване на границите на Албания и призова за активен диалог между Белград и Прищина.

Премиерът се спря и на ядрената сделка за Иран, казвайки, че "съвместният всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма продължава да е ключов елемент от международната архитектура за сигурност".

Борисов подчерта, че България продължава да работи рамо до рамо със САЩ против международния наркотрафик и че в момента българските власти провеждат операция по задържане на стотици тонове хероин.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във