Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов пред Макрон: България остава ангажирана с принципите на демокрацията и правата на човека

"Коронавирусът промени живота ни и изцяло пренареди дневния ред на Европейския съюз. Защитата на живота на гражданите в момента е основен приоритет. В тези кризисни времена е от огромно значение да се възползваме от всички инструменти, с които разполагаме в рамките на ЕС, за да успеем в битката срещу COVID-19“. Това е заявил премиерът Бойко Борисов по време на телефонен разговор с президента на Френската република Еманюел Макрон. Двамата лидери са обсъдили актуалните данни за разпространението на коронавируса и мерките, доказали ефективност при ограничаване на заболяването.

Справянето с такова безпрецедентно предизвикателство на равнище ЕС е невъзможно без координиран подход на съвместните мерки за смекчаване на социално-икономическите последици от кризата, е изтъкнал Борисов. Той категорично е заявил пред френския президент, че днес, повече от всякога е необходимо единство и отстояване на принципа на европейската солидарност в името на възстановяването на нормалния начин на живот на гражданите в Алианса..

Българският министър-председател е отбелязал, че и във времето на извънредните мерки на националните държави, България остава ангажирана с опазването на върховенството на закона, принципите на демокрацията и правата на човека.

Посочил е още, че страната ни ще участва в Международната виртуална донорска конференция на 4 май, организирана по инициатива на председателя на Европейската комисия, чиято цел е да се осигури финансиране за борбата с пандемията. В този контекст България обмисля поемането на финансов ангажимент.

Борисов е запознал френския президент Макрон с действията на правителството и индустрията за реорганизиране на българската икономика в условията на пандемията от COVID-19. Министър-председателят е заявил, че текстилният бранш у нас от месец март произвежда предпазни облекла, шлемове и очила за нуждите на българските лекари, сестри, санитари, лаборанти и за всички служители, пряко участващи в борбата с коронавируса.

Такива мостри на защитни облекла и маски вече са изпратени в Париж и страната ни е в готовност да съдейства и помогне с количества.

В хода на разговора президентът Макрон е приветствал навременните мерки, наложени от българското правителство срещу COVID-19, както и постигнатата реорганизация в индустрията. А премиерът Борисов е пожелал успех на учените от института в Монпелие, започнали клинично изследване дали определено лекарство може да се прилага ефективно при пациенти, заболели от COVID-19.

"Ако в тази сфера обединим усилия, ще можем да получим резултати по-бързо", е изтъкнал българският премиер.

Борисов е изразил благодарност, че още през 2018 г. по време на Българското председателство на Съвета на ЕС президентът Макрон подкрепи идеята България да се придвижи към чакалнята на еврозоната.

"Разчитаме на подкрепата Ви за ERM II и днес, след като сме подали официално документи към ЕЦБ“, е казал още министър-председателят.

Друг акцент в разговора са били отличните двустранни отношения, основани на взаимно доверие и разбирателство.

"Франция е стратегически партньор и съюзник на България. Продължаваме да развиваме активния диалог и сътрудничеството ни във всички сфери от взаимен интерес в двустранен план, както и в рамките на ЕС и НАТО", е отбелязал българският премиер.

 През миналата година бе отбелязана 140-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Франция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във