Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов полагал усилия да сближи позициите в Брюксел

„Полагам огромни усилия да сближавам позициите на моите приятели от Севера, от Юга и от Централна и Източна Европа. Казвам това от позицията на държава, която е в първата тройка на най-дисциплинираните във финансово отношение държави“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел, където вече четвърти ден текат тежките преговори между държавните и правителствените ръководители на ЕС относно новия европейски бюджет.

Премиерът изтъкна, че последните разговори са се състояли рано тази сутрин и продължават двустранните и многостранните срещи и консултации, допълват от пресцентъра на правителството.

Борисов напомни, че България е сред държавите с най-нисък външен дълг, стабилен фискален резерв и допреди кризата породена от пандемията от Covid-19 страната ни години наред е имала икономически растеж. Той изтъкна, че преди дни с единодушието на финансовите министри България влезе и в ERM II. „Убеден съм, че именно заради евроскептицизма и заради това колко е важно ЕС да излезе единен след днес, ще постигнем необходимия компромис от всички страни“, посочи премиерът.

Министър-председателят Бойко Борисов изрази своето разочарование от това, че не се коментират медицинската част на пандемията и мерки за преодоляване й.  Той настоя, че е необходим единен медицински протокол не само за страните от ЕС, но и за Европа. В противен случай по думите на Борисов можем да станем свидетели на същите трудности и трагични събития, които присъстваха в обръщенията на европейските лидери към своите граждани в началото на пандемията.

„Здравето и медицината трябва да са преди парите“, категоричен беше Бойко Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във