Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Покрай "Марица", "Тракия" и "Струма" заводите никнат като гъби

Критиците на влизането в еврозоната казват, че ще се вдигнат цените. Но всички държави, на които искаме да приличаме, са с евро. Това заяви премиерът Бойко Борисов на "Годишната среща на бизнеса с правителството".

Според министър-председателя в еврозоната нито централните банки, нито търговските могат да си позволят волности. По думите му това е възможност банковият сектор да бъде дисциплиниран. "Целта е, ако се стигне до фалит, хората да не изгорят с парите си, а банките да поемат своята отговорност", отбеляза Борисов.

Той подчерта, че приемането на страната ни в Европейския банков съюз ще подобри действията срещу прането на пари и намаляване на лошите кредити. Премиерът похвали финансовия министър и управителя на БНБ за работата им по присъединяването на България към еврозоната. 

"България се възползва максимално от европейската солидарност. По време на управлението ни сме работили с всички фондове, без нито един да бъде спрян", допълни Борисов и изтъкна, че страната ни има финансова дисциплина, което се отчитало и в Европа. 

Министър-председателят цитира данни, че за 4 г. приходите от данъци са се покачили с 50 процента, средната заплата нараснала с над 47 на сто, а външният дълг бил сред най-малките в ЕС. 

"Бих казал нещо и за инвестициите, защото много се спекулира. Какво казва БНБ - за 2016 г. 1.33 млрд. евро инвестиции, за 2017 г. - 1.38 млрд. евро инвестиции в България. Радостен съм, че инвестициите са в сферата на реалната икономика. За първи път износът на България за Германия изпреварва вноса", добави Борисов. 

Той съобщи, че в края на март ще започне изграждането на поне три лота от магистрала "Хемус". "Това е наш основен приоритет, защото покрай "Марица", "Тракия" и "Струма" заводите никнат като гъби. "Хемус" е реката, по която ще потекат инвестиции към Северна България", каза още премиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във