Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов похвали пред испанския премиер борбата си с контрабандата

Премиерът Бойко Борисов е провел телефонен разговор с испанския си колега Педро Санчес. Акцент в разговора са били въпроси от сферата на сигурността и доброто партньорство на българските и испанските служби в борбата с престъпността, тероризма, контрабандата. Борисов е посочил отличното взаимодействие при редица съвместни операции на двете държави, както и при участието в международни акции, предаде правителствената пресслужба.

Като пример министър-председателят Борисов е отбелязал, че само преди няколко дни в резултат на подадена от българските служби информация е неутрализирано нелегално производство на цигари в Испания. При специализираната операция е пресечен производственият процес в нелегална фабрика и са иззети над 250 000 кутии цигари. Борисов е изразил своите поздравления за добре свършената работа на полицейските служби и е изтъкнал, че с борбата срещу контрабандата се пресичат огромни финансови щети за държавите.

В рамките на разговора българският премиер е акцентирал и върху отчетливите резултати, постигнати в борбата срещу контрабандата в България. Той е изтъкнал, че само през 2020 г. са иззети близо 20 млн. къса цигари, 50 тона тютюн, 155 хил. литра алкохол и над 9 хил. литра газьоли. Предотвратените щети за държавния бюджет са за близо 13 млн. лв.

Двамата премиери са обменили също опит в контекста на мигрантската криза и ефективната защита на външните граници на Европейския съюз. Тема на разговор е била и борбата срещу разпространението на COVID-19.Държавниците са обсъдили актуалната ситуацията с пандемията в България и Испания и предизвикателствата пред двете държави в условията на световна криза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във