Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов похвали качествените ни стоки пред италианския премиер

Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с премиера на Италия Джузепе Конте по повод разпространението на пандемията COVID-19. Борисов изрази подкрепа и солидарност с Италия, която е най-тежко пострадалата страна в Европа.

Двамата правителствени ръководители дискутираха ефективните мерки, които всяка една от двете държави прилага за ограничаването на вируса. По време на разговора Борисов и Конте обмениха мнения за тестове за диагностика на COVID-19, за лекарства и медицински консумативи при лечението на пациенти, заразени с вируса.

„Пандемията е бич за целия свят. Няма държава, която да не е притеснена. Затова всички ние трябва да бъдем единни и солидарни, за да опазим здравето на нашите граждани и да преодолеем заразата“, заяви Бойко Борисов и подчерта, че всички държави са длъжни да продължат борбата с COVID-19 чрез непрекъсната взаимопомощ и тясно сътрудничество при обмен на успешни практики в лечението. Борисов изтъкна в разговора, че наред с наложените мерки за социално ограничаване трябва да продължи и работата по смекчаване на икономическите последици от пандемията в подкрепа на бизнеса. 

По време на разговора Борисов запозна колегата си Конте с бързата и успешна реорганизация на дейността на българската индустрия по време на извънредното положение. Той отбеляза, че наши компании произвеждат защитни облекла, шлемове и маски, които вече са достигнали до медицинския персонал, работещ пряко с пациенти с COVID-19.

„Българската индустрия произвежда много качествени стоки. В момента се раздават за всички нуждаещи се. Днес дори ще бъдат изпратени 100 защитни облекла в Република Северна Македония“, посочи в разговора българският премиер. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във