Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов подкрепя инвестиционния план на Юнкер

"Подкрепяме плана на Юнкер и ще се постараем максимално да работим по него", заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на днешното извънредно заседание на Министерския съвет, на което еврокомисарят Кристалина Георгиева представи основните параметри на плана за 315 млрд. евро инвестиции.

"Планът на Юнкер е пакет от мерки за отключване на публични и частни инвестиции в реалната икономика между 2015-2017 година за поне 315 млрд. евро", обясни Борисов и подчерта, че се очаква чрез него да бъдат създадени до 1.3 млн. нови работни места на територията на Европейския съюз.

Планът на новия председател на Европейската комисия включват три основни елемента. Първият от тях е създаване на специален европейски фонд за стратегически инвестиции, който да мобилизира над 315 млрд. евро допълнителни инвестиции през периода 2015-2017.

"Вторият е да изградим системи за разпознаване и бързо задвижване на важни и необходими европроекти, най вече в областта на инфраструктурата енергетиката, енергийната ефективност, образованието, иновации, транспорта - неща, които във всички програми на партиите, които сме в коалиция и другите, които ни подкрепят ги има", изтъкна Бойко Борисов.

Третият елемент от плана "Юнкер" по думите му е изготвяне на пътна карта от мерки за премахване на специфични изисквания по сектори, които пречат на инвестициите. "По този начин ще се стимулира бизнес средата", смята Бойко Борисов и допълни, че Европа ще стане по-атрактивна за инвестиции.

 

 


Facebook logo
Бъдете с нас и във