Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов подкрепи Мая Манолова за борбата с модерното робство

Премиерът Бойко Борисов даде пълната си подкрепа за законопроектите, внесени в Народното събрание от омбудсмана Мая Манолова, чиято цел е да се прекрати т. нар. „модерно робство“ и да се ограничат правомощията на частните съдебни изпълнители.

Двамата се срещнаха днес в Министерски съвет и се обединиха около необходимостта от допълнителни законодателни мерки за защита на трудовите и социалните права на работещите, както и на равнопоставеност на гражданите спрямо частните съдебни изпълнители, банките и монополите в граждански процес.

Борисов увери омбудсмана, че ще ангажира изцяло парламентарната група на ГЕРБ в процеса на приемане на внесените от нея законопроекти, ще настоява те да бъдат разглеждани приоритетно от народните представители и да бъдат окончателно приети до края на септември. 

Манолова оцени като адекватна и навременна предприетата от премиера Борисов и от правителството реформа за цялостна промяна на отношението на администрацията към гражданите и бизнеса. Тя изрази готовност да подпомага, според правомощията на институцията на омбудсмана, този процес, за да се прекрати унижението, на което биват подлагани гражданите, когато търсят административни услуги.

През април Мая Манолова и шефът на КНСБ Пламен Димитров обявиха, че ще предложат пакет от законодателни промени, които да прекратят, т. нар. "модерно робство". Става въпрос за неизплащането на работни заплати, осигуровки, обезщетения, неизпълнени социални ангажименти и др., съобщиха от кабинета на омбудсмана.

Проблемът с неизплатени заплати става все по-актуален през последните години. Лично омбудсманът се налагаше да "гаси пожари" в няколко фирми предимно в добивната и шивашката промишленост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във