Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Парламентът да реши дали да купуваме ваксини срещу коронавируса

Да бъде приложен по-гъвкав подход във всяка една сфера на социално-икономическия живот у нас, така че тя да може да функционира максимално пълноценно в условията на пандемия. Това е разпоредил премиерът Бойко Борисов по време на работно видеоконферентно съвещание с членовете на Министерския съвет, съобщи пресслужбата на кабинета.

„Искам да не залитате в най-лесното - заповеди за забрани. Искам точно обратното - всеки човек да бъде обгрижен, всеки един бизнес, затова от вас изисквам тази гъвкавост", категоричен е бил Борисов. Той е наредил всеки от министрите, независимо за коя сфера отговаря - образование, спорт или култура, да е в непрекъснат контакт с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, за да може да се предприемат нужните мерки с цел безопасно провеждане на дейности в контекста на изискванията за ограничаване на разпространението на COVID-19.

В рамките на онлайн съвещанието министър-председателят е поставил акцент върху образователната система. Той е поискал здравният министър и министърът на образованието да предложат решение за продължаването на извършването на образователния процес в условията на кризата от коронавируса. Целта е след изтичане на двуседмичния срок в сега действащата заповед на министъра на здравеопазването, засягаща училищата, да бъде прилаган локален подход в зависимост от решенията на областните щабове, епидемичната ситуация (достигнатите прагове) и предложенията на училищата. При университетите решенията ще бъдат взимани от академичните ръководства.

Премиерът е разпоредил също Министерството на здравеопазването и Регионалните здравни инспекции да засилят контрола върху карантинираните. „Ако всички контактни се затворят и не излизат, заразяването се спира. И когато контролът за спазване на карантината се следи от компетентните органи, мерките дават ефект, овладява се заразяването“, е отбелязал Борисов.

По време на онлайн съвещанието премиерът е запознал членовете на кабинета с дискусията, която е водил с държавните и правителствени ръководители на страните-членки на Европейския съюз по време на неформалното видеоконферентно заседание Европейския съвет по въпросите на COVID-19 вчера. Министър-председателят е наблегнал на дискутираната теза за купуването на ваксини, които ще бъдат пуснати на пазара на ЕС.

Според премиера въпросът е от огромно обществено значение и се отнася до опазване на здравето и живота на всеки гражданин.  Борисов е подчертал, че темата изисква максимална информираност на населението и широк консенсус затова решението за ваксините може да бъде взето само от парламента, където да се произнесат народните представители. „Ако ни подкрепят, тогава купуваме и действаме в условията на пандемия. Ако не ни подкрепят, няма да купуваме“, е казал премиерът.

„Много бързо хората забравят кризата - те забравиха свинския грип, птичия грип, африканската чума, а след тях остават само сметки. А този път сметката ще бъде много дебела. Затова - очакваме решението на парламента“, е посочил той пред министрите.

Днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че държавите от ЕС ще получат ваксините едновременно.

Преди заседанието на Европейския съвет в четвъртък вечер в профила си във Фейсбук Борисов обяви, че ще настоява пред ЕС за имунитет от прокурорско разследване при покупката на ваксините срещу COVID-19. 

За ваксини страната ни трябва да плати около 300 млн. евро. При покупката им имало много неясноти, изтъкна премиерът. Говорело за общо 10-11 вида ваксини. За съхранението им се изисквал сериозен ресурс - държавата трябвало да купува и фризери.

"Нямаме спецификация, нямаме гаранции и в един момент може да се окаже, че имаме за 300 милиона ваксини, а имаме примерно 300 хиляди желаещи и след това трябва да се унищожават, да се изхвърлят, а не може да се препродават", обясни министър-председателят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във