Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Пари няма, служебното правителство да започне подготовка за нов заем

"Пари в държавата няма и не се очертава да има. В тази ситуация е необходима политическа стабилност и адекватност на всички политически партии, защото след януари 2015 г. ще се озовем в ликвидна криза", обяви на пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той призова служебното правителство още отсега да започне подготовката за поемане на нов държавен дълг.

По думите му, фискалният резерв е 3,8 млрд. лв. и подчерта, че толкова нисък фискален резерв никога не е имало.

„Много гръмко се говори за програми кой какво щял да направи. Всеки може да седне и да напише на един лист всичките си хубави сънища, за да се случат, трябват пари”, каза Борисов и коментира, че в тази ситуация е необходима много сериозна политическа стабилност и адекватни действия на всички политически партии.

„Искам тези, които гласуват за нас да знаят в какво положение е държавата и колко трудно можем вече да я изведем. Не казвам дори, че е възможно. Мога да гарантирам само, че ще направим опит с всичко, което можем и знаем”, каза още Борисов и подчерта, че „да вържем двата края до края на годината е огромно предизвикателство, а да минем в 2015 – невероятно умение".

"ДПС никога нямаше да си тръгне от властта, ако не знаеха какъв апокалипсис ни очаква. Сега всички трябва да имаме политическа доблест и да кажем на хората какво е положението, допълни Борисов.

"Само до края на 2014 година се нуждаем от 4,5 млрд. лева допълнителен държавен дълг,а с плащанията в началото но 2015 година се нуждаем от общо 6 млрд. лева", добави Владимир Горанов, финансов експерт на ГЕРБ и бивш зам.-министър на финансите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във