Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов пали свещи за ваксинацията в Рилския манастир

Премиерът Борисов в Рилския манастир.

Ще стартира изграждането на локално пречиствателно съоръжение за нуждите на Рилския манастир, след като кметът на община Рила вчера оттегли жалбата си срещу проекта. Това стана ясно по време на срещата на премиера Бойко Борисов с Адрианополския епископ Евлогий, в която участва също кметът на община Рила Георги Кабзималски.

За изграждане на пречиствателното съоръжение за Рилската света обител на 17 юни т. г. правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2020 г. в размер на 1,62 млн. лв. Средствата бяха осигурени по молба на управата на манастира след посещение на премиера Борисов дни по-рано. 

„Благодаря, че вчера оттеглихте жалбата си за заустването и така пречиствателната станция ще заработи. Всичко, за което говорихме при последната ни среща, е свършено“, посочи премиерът пред кмета на Рила и Адрианополския епископ.

В хода на разговора епископ Евлогий акцентира, че щом времето позволи и температурите станат по-високи ще продължи извършването на строителната реконструкция и художествената реставрация на Рилската света обител. За целта през юни т.г. правителството осигури 600 000 лева. 

По време на срещата  Борисов изказа специална благодарност към Българската православна църква за подкрепата й във връзка с ваксинационната кампания срещу COVID-19 у нас. „Това е единственото спасение и се надявам, че все повече българи ще се ваксинират“, изтъкна премиерът Борисов. 

Кампанията по ваксинирането на желаещите да се имунизират срещу COVID-19 с продукта на „Пфайзер“ и „Бионтек“ започна в България в 10.00 часа в неделя успоредно в София, Пловдив и Бургас. Символично първите ваксини бяха поставени на здравния министър Костадин Ангелов и свещеник от Българската православна църква в столичната болница „Св. Анна“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във