Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов пак се закле, че няма златни кюлчета

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди, че е извикан на разпит в прокуратурата по образуваното досъдебно производство, за което беше задържан от МВР. Разпитът е в понеделник, в 15 ч.

На брифинг в централата на партията Борисов отказа да отговаря на въпроси, свързани с бизнесмена Васил Божков, като категорично отрече твърденията на Божков, че е получавал пари лично от него или чрез бившия финансов министър Владислав Горанов.

„Това, което е важно да се знае, че никога, по никакъв начин, лев, евро, долар, стотинка, ако някой трябва да ми е носил, е Горанов. Ако ми е донесъл, аз се заклевам във внуците си, ще ходя, ще го кажа в понеделник същото, това го казах и декември месец, когато беше първата акция да ни маскарят“, заяви Борисов.  Той отрече и да се е срещал с Васил Божков в резиденция „Бояна“.

Преди няколко дни стана ясно, че прокуратурата ще извика и Кирил Петков на разпит. Премиерът беше основен свидетел на службите на МВР при акцията, извършена по неотложност на 17 март.

От Софийската градска прокуратура (СГП) възложиха разследването на следователи в Следствения отдел със задача всички опорочени действия по разследването, които е обективно възможно да бъдат преповторени, да се проведат отново по предвидения в закона ред, за да бъдат валидирани.

След арестите на Бойко Борисов и неговите приближени адвокат Менко Менков подаде жалба в административния съд.

Защитникът на лидера на ГЕРБ оспорва законосъобразността на задържането както на Борисов, така и на другите партийни функционери - Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Според Менков липсват основанията за необходимост при претърсването в домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова.

"Заклевам се във внуциге си. Никога не съм имал златни кюлчета, никога Горанов не ми е носил пари".Това заяви лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов на извънредна пресконференция с депутати на ГЕРБ и бившия финансов министър Владислав Горанов. По думите му нареждането е било, като го арестуват, да го изведат с белезници пред медиите.

Борисов съобщи пред медиите за своя прочит на нещата с неговия арест. "След миналия четвъртък, в България всеки може да арестува всеки като каже, че е свидетел на нещо, на което не е свидетел", каза той. 

И припомни: "Във вторник тук беше посланикът на Украйна и ние им дадохме пълна подкрепа. Казахме, че, ако правителството внесе искане в парламента, ние ще го подкрепим. В сряда ние потвърдихме позицията си пред Порошенко. А в четвъртък ме арестуваха. Но може да сме обидени, ние ще подкрепим, ако влезе такова решение в парламента (б.р. - за Украйна). За разлика от Христовци и Атанасовци, които разбиват основните системи в правовата държава. Какво би станало, ако аз бях арестувал Станишев? Отидох в съда и свидетелствах на Станишев, че не може да не се сгреши при толкова много подписки и документи, които минават през един премиер. А тук премиерът става свидетел на човек по "Магнитски". Сегашният премиер е свидетелят."

"Всички видяха, че това правителство не става. Откраднаха газа, чудят се как да откраднат зърното, направиха тока, хляба, олиото в пъти по-скъпи, заплашиха младежите от ГЕРБ. Значи тези хора не се шегуват. Асен Василев ги заплаши от студиото на националната телевизия. А те ли предизвикаха опашките за олио в Белград, Скопие, Брюксел? Това ли ви е промяната, питам ви? Чух, че обвиняват за неуспеха си редовите служители. Тъй като тече разследване, няма да казвам подробности. Но те ме свариха на масата, с децата ми. Беше толкова изненадващо. Претършуваха абсолютно всичко - като почнаха от кухнята, дивани, чинии, тенджери, всичко. Оттам по двора, всичко пред детето се случва. Оттам където спя - дрехи, чорапи, всичко долу. И върви един и снима, белким да намерят нещо, злато и пари. Никога не съм имал златни кюлчета, никога. И няма и как да намерят като нямам. Никога Горанов не ми е донасял пари, никога. Оттам просто хронологията - пак през двора, в по-високата къща - от гаражи, мазета, по етажите, до таванското, от таванското надолу, пак в двора, и не могат да намерят нещо да покажат. Тефтери, всичко", разказа Борисов. И посочи, че това е цялата хронология "как ме налетяха в къщи, мен."

"Накрая подписват протокол за изземване и претърсване. И пишат - не се намират, не се намират, подписвам го и мисля, че си тръгват, а те ми казват, че трябва да ме арестуват. 20 души, всичко живо тършуват. Взели курсанти, поемни лица от Симеоново. Аз треперех да не ми подхвърлят нещо. Едно златно синджирче, 15 грама, като каратист го имам... и ги питам кое е неотложността да ме арестуват. И аз го ударих на молба да пуснат колата да изляза да ме арестуват, за да не стане бой в демократичната държава", припомня Борисов.

"Приемам, че изпълняват заповеди, но пред детето не трябваше да правят такива работи", отсече той. И попита какво е било неотложното, след като 24 часа никой не ги е разпитал. 

"Целият план е Петков да каже, че ме е арестувал, защото ще се ходи на избори", отсече Борисов.

Чу се за доклад за незаконните действия срещу нас, чу се и за доклад за нередности с европейските фондове, каза в началото на брифинга на ГЕРБ Владислав Горанов.

"На 12 декември насочвам доклад към Държавната финасова инспекция за проверка как се упражнява закона за хазарта. По-късно се установява, че хазартните оператори са отчели по-малки такси за организиране на хазартни игри. Тогава имаше и брифинг на държавната финансова инспекция и имаше доклад за това през 2020 г. За втория доклад - липсата на доверие в агенцията за финансова инспекция, Асен Василев нарежда нова проверка. Но едва ли тези две години са достатъчни за основание - действия по неотложност. Опитът на членове на изпълнителната власт по незаконен начин да се саморазправят с опозицията, не е промяната на българското правосъдие, която се очактва от българското общество. Ще помоля г-н Дончев да коментира този доклад, който се посочва като основание за нахлуване по тъмни доби", посочи Горанов.

"Ако арест на лидера на опозицията, разпореден и по свидетелски показания на министър-председателя безспорно издава авторитарен указ, основанията за подобен арест показват тотална институционална неграмотност", отсече Томислав Дончев.

"Из медиите циркулират показанията на Петков. Докладът на агенцията по финансов надзор се смесва с някакъв друг доклад, който не се знае дали съществува. Безкрайно неуместно е АДФИ да проверява пари от Европа. Ако има пропуск в работата на българските одитори, това го констатират одиторите от европейската комисия и това води до блокиране", каза още Дончев.

"Ако съществуа такъв доклад, нека видим какво се твърди в него. Част от твъдренията на г-н Петков, не отговарят на истината, вкл. за това, че поръчки имало с един кандидат. Сигурно такива процедури са 1-2 процента. Т.е. един доклад се смесва с друг и се арестува представител на опозицията. Но тук има друга щета - министър-председателят да коментира собствената си контролна система носи щета. Не бих се учудил, само на база думите на г.н Петков да се стигне и до блокиране на европейските средства, щом българският министър-председател твърди, че контролната система не работи", продължи той.

"Правителството се провали", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"В кашата сякаш се размива един много очевиден факт и очевидностите не винаги са видими. Просто и ясно е какво се случи в четвъртък. По разпореждане на премиера, министърът на вътрешните работи, без доказазателства и в нарушение на всякакви закони, арестува лидера на опозицията. Кой ще поеме отговорност за тази акция? Дължи се отговор на всички, на ЕК, на ЕП. Поставя се под въпрос правова държава ли е България. В този смисъл арестът на лидера на опозицията, той е удар срещу европейската перспектива на България", коментира Тома Биков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във