Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов отиде в планината, за да критикува служебния кабинет

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов  се разходи с младежи от партията си по Вазовата екопътека в Стара планина. С включвания във Фейсбук бяха отразени речите му, изпълнени с критики и обвинения към служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев. Младите активисти на партията аплодираха монолозите на Борисов, който прехвърли вината за грешки на собственото си управление върху служебното правителство. Естествено, имаше и обвинения към самия държавен глава - че управлявал еднолично, беше употребена и думата "диктатура".

За Плана за възстановяване и устойчивост, който кабинетът "Борисов 3" отказа да внесе в Брюксел и към който имаше множество критики:

"Нашите приятели от съседна Гърция вчера получиха близо 60 милиарда лева - 30 милиарда евро, а България не е получила. Нула! Ние представихме план за възстановяване, но от злобата и ината те го замразиха. Виждате, че нямат план. И докато нашите съседи ползват милиарди евро безвъзмездна помощ, България още не си е подала плана. Това е България на Радев! Това е едноличната диктатура!“, подчерта председателят на ГЕРБ. По думите му не случайно журналистите питали преди изборите „Страх ли ви е от служебно правителство?“, защото са "знаели" или са "предчувствали", че "единствената опозиция на това правителство всъщност е ГЕРБ".

Ваксинацията, която тръгна накриво още при управлението на ГЕРБ. Служебният кабинет успя за ваксинира за един месец толкова хора над 60 години, колкото предишната власт за близо 5 месеца. В началото Борисов не беше поръчал достатъчно количество ваксини. Европа се смили над България и още няколко държави, направили същата грешка. Борисов тогава си приписа заслугата, а сага, според него, служебното правителство провалило всичко:

"Това е жесток повторен шамар. Първият шамар за ваксините. Виждате, в Русия мерките се натягат много. Помните, нас ни караха да купуваме руска ваксина. 17-18 000 са заболелите в Русия днес. И затягат мерките. Вдигнаха се във Великобритания -  около 10 000. Новите щамове идват. Ние имаме 2 700 000 ваксини, подсигурени от нас. И то от цялата палитра – "Янсен", "Джонсън", "Пфайзер", "Астра", "Модерна"… Кой каквото иска. Те и това унищожиха." Борисов отново посочи, че другите държави вече имат планове за възстановяване, ползват парите, "за да си поддържат народите, а служебното правителство на Радев се съсредоточава само в злобата и яростта си, и в нарушаване на законите". "Това е голям провал! Голям провал!", смята експремиерът.

Председателят на ГЕРБ предупреди, че служебното правителство щяло да "провали и други неща": „Европа дава безвъзмездно милиарди, те излизат и казват на докторите, медицинските сестри, санитарите – „Нямаме пари!“. Ами нямате, защото сте некадърни да си направите плановете. Нашият план го предоставихме в парламента, помните, още преди няколко месеца. Хубав, лош, сега щеше да има, както за Гърция". По думите му сега управляващите "щяха да се къпят в пари", "нямаше да обясняват на бизнеса "– „Вече няма грантове, ще има кредити“. „Няма за медицинските сестри, имало до края на май. Ами как да има? Те се съсредоточиха в най-лесната кражба -  НАП и Митници. И там е тоталният им провал. Там контрабандистите вършеят в момента. И вижте им назначенията."

Лидерът на ГЕРБ коментира и още злободневни теми като клипа с президентския секретар Пламен Узунов:

"Какво направи Радев за един месец? Без план, без ваксинация… Само за един месец. И като го питат журналистите въпрос, той вика: „Нападат семейството ми!“. Ама кой напада? Те ни нападат нас непрекъснато. Че го питали защо като си давали подаръци, защо си пишат листчета? Какво слага в джоба? Какво е писал – „Благодаря ти?“. Те нас на идиоти ли ни правят?“, попита Бойко Борисов. Той подчерта, че е доверчив човек и приемал, че са искрени. „Дават си подаръци, поздравяват се… Аз не знаех, че президентството се занимава с трансплантации. Явно това е нещо, което не сме знаели. Защото му благодарят за трансплантация. Как секретар на президента урежда трансплантация?“, попита още Борисов.

За "канибалския скандал" и това, че вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че бившият премиер трябва да бъде привикан на разпит. Рашков посочи, че Борисов бил заплашвал бизнесмен как "семейството му няма да разбере дали не яде неговото месо":

Според председателят на ГЕРБ, това разследване, което "инспирират в момента - от 2009-а година", е "просто истинска наглост": От 2009-а година и то какво правил Миро Найденов, но да ме оцапат и мен. И то гледай какви компромати – човекът си е жив и здрав. И жена, и деца, всички са си живи и здрави. Но всичкото това е, за да излиза по новините: „Бойко е извикан на разпит!". Според него, това "внушение" се правело с цел сплашване. "Министърът ми обявява, че ме призовава. Представяте ли си? Аз ще отида да питам какво има от 2009-а година. Едно време, когато партията на Бойко Рашков управляваше и колите на милицията бяха боядисани в жълто и синьо, казваха: „Влизаш в милицията жълт, излизаш син“. Тази „покана“ е да сплашат всички вас“, категоричен бе Бойко Борисов. Според него, всичко, което говорел Радев преди няколко месеца, сега го правят те – управляващите от служебния му кабинет. „И аз се чудех откъде им идва на акъла да говорят за диктатори, откъде им идва на акъла за юмруци, за мутри? Ами видяхте ги мутрите къде са! Те ги назначиха навсякъде“, изрази възмущението си лидерът на ГЕРБ.

За новия шеф на НАП Румен Спецов, за когото има съмнения, че преди години е прехвърлил задлъжнялата си фирма на малоимотно лице и така е ощетил държавната хазна:

„Мислех, че те ще се поинтересуват, ще извикат Спецов. Да го разпитат къде е човекът, на когото продаде фирмата си? Издирваме го. Издирва го цялата държава. Жив ли е, или го убиха? Ако е скрит, защо са го скрили? Защо го крият?“, попита Борисов. По думите му наглост било, че те са пуснали на цялата парламентарна група на ГЕРБ данъчни проверки, а "най-големия крадливец" не го питат "къде скри този човек"? „Те са опасни хора. Защо този човек не се показва? Защо не им е интересно на медиите да отидат, да му видим снимката – как изглежда? С 6 присъди е! Да го питат Спецов: „Как намерихте този човек? Там в гората, в шумата в Драгоман? Как го намерихте там?“, попита председателят на ГЕРБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във