Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов от Делфи: ЕК дава на Балканите 1 млрд. евро за инфраструктура

Премиерът Бойко Борисов откри снощи икономическия форум в гръцкия град Делфи, наричан "Малкия Давос".

Събитието за трета поредна година събра политици, икономисти и експерти за дискусия на новите глобални икономически тенденции и политическите възможности за добро управление.

Пред останалите участници във форума Борисов заяви, че Европейската комисия е готова да отпусне финансиране през европейски банки по инфраструктурни проекти за Балканите за 1 млрд евро.

В своята реч той акцентира върху значението на свързаността между страните от ЕС и Западните Балкани. Той подчерта, че ако се реализират проектите за коридорите №4, №8 и №10, Дунавската стратегия, както и свързването на пристанищата Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе, Балканите ще бъдат едно от най-конкурентоспособните места в света. 

Борисов информира за проведените срещи в Лондон с Европейската банка за възстановяване и развитие, в София със Световната банка, в Брюксел с Европейската инвестиционна банка, където вече са се обсъждали възможностите за финансиране на проекти. 

Българският премиер призова процесът по приобщаването на Западните Балкани да стане необратим и от източник на няколко войни регионът да стане едно спокойно, европейско място за живеене. 

Той смята още, че Еврокомисията трябва да изработи критерии, за да се справи с нарастващия дълг на големи и силни икономики като френската и италианската.

Важни са и мерките срещу мигрантската вълна, защото хората от нашите страни се страхуват от нея, и то с основание, каза Борисов. Той подчерта, че споразумението на ЕС с Турция за бежанците трябва да остане. На 26 март във Варна ще се срещнем с президента на Турция Реджеп Ердоган и ще обсъдим охраната на границите, допълни Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във