Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов определи ситуацията на Балканите като предвоенна

"България трябва да се държи здраво за ЕС и за Европа на първа скорост, защото никога ситуацията на Балканите не е била толкова предвоенна". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред симпатизанти в Пловдив.

Експремиерът изрази притеснения, че битката между Турция и Европа е придобила невиждани размери, но подчерта, че почти всички наши съседи са дестабилизирани. "В Македония не могат да направят правителство. Битката на Турция с Европа придоби невиждани размери. Не си спомням някога да е било така – да се гонят дипломати, да се говори за фашизъм, да се плаши със заливане от мигранти и отваряне на граници. Ако се влошат отношенията между Турция и Европа, може да има сериозни последици за бизнеса, промени в споразуменията и то не само по отношение на мигрантите, а и за търговията", анализира Борисов.

Той обясни, че нашата страна има нужда от спокойствие на Балканите, тъй като е най-малка и най-крехка. "Исторически знаем какво следва от това", допълни бившият министър-председател.

Пред пловдивчани председателят на ГЕРБ отново заговори за трудностите, пред които е изправена България след парламентарните избори на 26 март. Борисов уточни, че най-голямата несигурност ще дойде в деня след вота.

Бившият премиер не спести критика към конкурентите си, които по думите му въобще не отчитат процесите, които се случват около нас. "Много неща остават незабелязани, например, мощното навлизане и ангажиране на турската държава, в лицето на нейните дипломати, с коалицията ДОСТ. България е изправена пред възможността в парламента да влязат ДПС и ДОСТ", подчерта Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ отбеляза, че този риск не се отчита от другите партии. "Много ясно пише в международните договори, че ако едно население се самоопредели и без външна сила поиска да се самоуправлява, то никой не може да му попречи.Имаме вече и прецеденти – Косово и Крим. Ако се сложи едно знаме в Кърджали? Тогава как ще се развият нещата?", попита Борисов.

Той бе категоричен, че другите партии също трябва да отчетат тези рискове и да се търси съгласие. "Вместо това, аз отговарям на въпроса кой уволни Иван Гарелов. Това е изключително несериозно", каза в заключение бившият премиер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във