Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Оглушително е мълчанието на Радев по темата "Навални"

"Оглушително е мълчанието на президента Румен Радев по темата за задържането на руския опозиционер Алексей Навални." Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на текущи проекти в град Сливница. Премиерът беше придружаван от министъра на икономиката Лъчезар Борисов, а посещението беше предавано на живо във Фейсбук.

"До този момент той не се е произнесъл. Тук не става въпрос да се месим в работите на Руската федерация, а за чисто демократичен процес - че всеки опозиционен човек или всеки, който не харесва дадено управление, има право на своя глас. Защо в България да го има и то в пълния му обем, а на друго място – не? Аз предлагам да чуем какво мисли президентът Радев, защото вчера и Европейският парламент, и Европейската комисия настояват за незабавното му освобождаване (на Навални - бел. ред.)", каза Борисов. 

Тези негови разсъждения явно бяха вдъхновени от това, че докато премиерът се хвалеше за раздадените от управлението му  милиони за борба с коронакризата, се чу женски глас, скандиращ "Оставка", "Мафия", "Чекмеджета", "Кюлчета". Камерата не показа откъде идват скандиранията.

Първата спирка на министър-председателя в Сливница беше обновеният Младежки център за извънкласни дейности в града, където коментира актуалната епидемична обстановка и предстоящото връщане на децата от 5. до 12. клас в училище. "Единственото нещо, което може да се сложи на везната със здравето, това образованието и културата. Тук си заслужава рискът. От 4 февруари като пуснем големите ученици да се върнат поетапно в училище, ще отворим и залите за извънкласни дейности. Защото, ако нещо може да се сложи на везната със здравето, това е образованието, културата, обучението", посочи министър-председателят.

Сградата е бивш военен клуб, реновирана е по проект към Държавен фонд „Земеделие“ на стойност 390 000 лв. и със средства на общината в размер на 110 000 лв.

След това беше инспектиран ремонтът на Център за социална интеграция на деца с увреждания. Кметът на града Васко Стоилов уточни, че през последните месеци в населеното място са изградени няколко инфраструктурни проекта. 

Министърът на икономиката напомни, че започва изплащането на държавните помощи на затворените заради пандемията бизнеси. Лъчезар Борисов докладва на премиера, че в най-кратки срокове ще бъдат преведени 370 млн. лв. само чрез програмите на Министерство на икономиката.

"След като вече получихме одобрението на Европейската комисия, от другата седмица през НАП започва изплащането на помощта за оборотен капитал за близо 116 млн. лв.", каза министърът на икономиката. 

"И те са на мили, но на първо място поставяме здравето, на второ място образованието и културата, и вече след това, ако параметрите продължат да падат. Навсякъде в Европа виждате каква е ситуацията“, каза премиерът.

Ресорният министър посочи, че по процедурата за подкрепяне на средните предприятия са одобрени вече предложения за близо 233 млн. лв., а за микро и малки предприятия са преразгледани и ще се финансират предложения за над 3,5 млн. лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във