Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов очаква подкрепа от Берлин за ERM II

Премиерът Бойко Борисов и германският външен министър Хайко Маас.

„Има една хубава символика - България е влязла в Европейския съюз по време на германско председателство през 2007 г., а сега от 1 юли отново очакваме немското председателство да разреши важни актуални теми“, заяви премиерът Бойко Борисов на среща в София с министъра на външните работи на Германия Хайко Маас. Това съобщи правителствената пресслужба.

В този контекст Борисов отбеляза, че страната ни изключително много разчита през юли, когато започва ротационното председателство на Германия, България да бъде приета в Банковия съюз и ERM II, т.нар. чакалня на еврозоната. „Изпълнили сме абсолютно всички критерии“, подчерта Борисов пред Хайко Маас.

Двамата обсъдиха преодоляването на социално-икономическите последици от пандемията от коронавируса. „Имахме най-либералните мерки, но навреме ги използвахме. Сега много важно е бързо да възстановим икономиките и да се научим да живеем с този проблем“, посочи премиерът.

Бойко Борисов и Хайко Маас бяха единодушни, че сега, повече от всякога, на Европа е нужно единство и солидарност за справяне със социалните и икономическите последици от коронавируса. Българският премиер приветства мотото на германското председателство, стартиращо от 1 юли – „Заедно за възстановяване на Европа“.

По време на срещата министър-председателят подчерта, че в този решаващ момент за Европа страната ни подкрепя намерението на германското председателство да приключи спешно преговорите по Многогодишната финансова рамка. „Бързо политическо споразумение и финализиране на съответното законодателство са от важно значение за прилагането на всички мерки и стартиране на новите програми без забавяне“, заяви Борисов, според когото солидарността, кохезията и конвергенцията трябва да останат в центъра на плана за възстановяване на Европейския съюз.

Насърчаването на двустранното сътрудничество в областта на туризма между България и Германия също беше обсъдено в хода на разговора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във