Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов очаква още днес да има съгласие за бюджета на ЕС

"Убеден съм, че ще излезем с решение в следващите часове". Това заяви премиерът Бойко Борисов при пристигането си за участие в заседанието на Европейския съвет в Брюксел по повод преговорите за следващия бюджет на Общността.

"Изключително важно е, че се събираме на живо, убеден съм, че днес и утре ще постигнем позитивни резултати", каза Борисов. По думите му, за някои държави преходът към чиста енергия може да бъде по-скъп, но може да се намерят решения за подпомагане на страните с въглищни централи. Премиерът очаква нашата страна да бъде предвидена при определянето на тази подкрепа.

Борисов очаква и на заседанието на европейските държавни и правителствени ръководители Европейската комисия да съобщи данни за одобряването на ваксините срещу COVID-19. Предвижда се Комисията да уточни реда, по който държавите в Европейския съюз ще бъдат снабдявани с ваксини.

"Винаги сме твърдели, че трябва да има сделка", каза министър-председателят по повод търговските преговори с Великобритания. И допълни, че новата администрация във Вашингтон е основен геостратегически партньор за България и за ЕС.

В белгийската столица предстои евролидерите да обсъдят последващите действия на държавите членки, свързани с пандемията COVID-19. На последната си среща, която се проведе чрез видеоконферентна връзка, държавните и правителствените ръководители дискутираха начините за разработване на общ подход на ЕС за използването на бързи антигенни тестове, които допълват PCR тестовете.

По посока на климатичните промени, Европейският съвет ще направи опит да постигне съгласие по предложението за повишаване от 40% на поне 55% спрямо нивата от 1990 г. на амбицията за намаляване до 2030 г. на емисиите на парникови газове.

В дневния ред на Европейския съвет са включени и други актуални отношения като борбата с тероризма и ситуацията в Източното Средиземноморие.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във