Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов обяви, че няма да се кандидатира за президент

"Не, няма да се кандидатирам за президент! Ако оставят Радев да се бие на политическата сцена вместо тях, сме готови да сме категорични опоненти и на този кабинет на задкулисието, и да се срещнем на нови избори, когато и да са те!." Това написа премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. 

"Ако партиите, които днес демонстрират огромно мнозинство в парламента, не направят правителство, а вкупом изтичат при президента Радев, за да им направи служебен кабинет, това ще бъде проява на безотговорност и страх”, посочи още той.

"Задкулисните договорки вече прозират зад необяснимите монолитни гласувания в парламента. Омразата, която днес ги обединява, обаче върши работа за кратко. След това е необходимо да покажат своя капацитет. Ние, за разлика от хората на задкулисието, ще проведем официални разговори за подкрепа на предложеното от нас правителство. Преговорният ни екип ще действа конструктивно, защото успехът на изборите и огромното доверие, което ни беше гласувано на вота, ни задължава да бъдем максимално отговорни към държавата", допълни Борисов.

Пояснението премиера в оставка идва след като малко по-рано заяви, че "първият не се оттегля. Когато отборът печели, не прави смени".

През годините Борисов често е променял позицията си по въпроса дали ще се кандидатира за държавен глава. За последно по темата се спекулираше, когато ГЕРБ издигна за свой кандидат Цецка Цачева, която загуби именно от Радев.

Днес лидерът на ГЕРБ беше изписан от болница след операция на коляното и не се яви на изслушване в парламента. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във