Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов обясни: Лиляна Павлова е министър до края на годината

Министерството на европредседателството ще работи до приключване на трио-председателството в края на тази година и след това ще бъде закрито. Функционалните задължения на министерството приключват с официалното приключване на триото председателство. Това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на  Антон Кутев от БСП за това какви са функциите на Лиляна Павлова и на това министерство след края на председателството ни и защо въобще е било създадено такова, след като няма подобна практика в повечето страни от Европа.

"В Европа има различни модели и като първо председателство то беше важно, а не бяхме уверени, че имаме достатъчно административен и управленски опит да го проведем. Страната ви се представи като достоен партньор.Вече има отправена покана към България да сподели опита си с Румъния, Финландия и Хърватия, които ще поемат председателството след Австрия. А страната ни е в непрекъсната комуникация с Австрия, като след края ще бъде направен съвместен отчет", обясни Борисов.

Той обясни, че Лиляна Павлова отговаря и за цялостна координация на държавната политика по европейските въпроси. 

Преди да влезе в залата Борисов коментира пред журналисти и положението в Русе.

"Взели сме всички мерки срещу ескалация на напрежение в Русе. Продължава засиленото полицейско присъствие в два квартала в града. В тях е пребивавал Северин Красимиров, който бе арестуван в Германия за убийството на 30-годишната Виктория Маринова. Всеки ден има престъпления, които извършват и българи, и роми", посочи премиерът и каза, че не е притеснен от ескалация на напрежение в Русе.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във