Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов обещава помощ на "ужилените" от "Олимпик"

Премиерът Бойко Борисов обяви, че в понеделник (20 август) ще организира среща с финансовия министър Владислав Горанов и ръководството на Комисията за финансов надзор заради кризата след фалита на кипърския застраховател "Олимпик", който остави над 200 хил. шофьори без задължителната застраховка "Гражданска отговорност". 

Борисов, Горанов и КФН щели да обсъждат промени в европейското законодателство, които да бъдат изпратени до български евродепутати, се разбра от думите на министър-председателя.

Според него обаче самият бизнес от ресурсите на гаранционния фонд, трябва да помогне и да поеме на негативите от случващото се с "Олимпик".

"Така или иначе това би било опасен инцидент – ние ще им помогнем с юристи и с каквото можем доколкото позволява законът. Когато стане нещо, искаме държавата да помогне. Само че държавата е на данъкоплатеца и когато кажем, че държавата трябва да помогне, това означава, че всеки от нас отделяме от данъците си за тази сфера", добави Бойко Борисов.

По думите му кризата с Търговския регистър ще бъде решена до сряда (22 август). Тогава системата щяла да заработи напълно. 

Точната стойност на анулираните полици е 9.35 милиона лева. Причината сумата е да е значително по-малка от общите приходи на дружеството е, че голяма част от сключените застраховки са били разсрочени на вноски. Така повече от половината - 111 261 броя, са били валидни само до октомври.

Претенции за обезщетения могат да се правят след назначаването на постоянен ликвидатор на дружеството в Кипър, което се очаква да се случи през септември.

Фондът, който покрива риска от фалит на застраховател няма да се задейства, тъй като обхваща само български застрахователи, а не такива, които работят у нас чрез клон, какъвто е "Олимпик".

Много се изписа и изговори през последните дни за собствеността на дружеството. Според различни публикации Диего Гонсалез Алонсо е името на крайния собственик по документи на фалиралата кипърска застрахователна компания.

През седмицата председателят на ДСБ Атанас Атанасов обяви, че зад "Олимпик" стоят собствениците на фирмата "Бул Инс", но Атанасов не представи документи или други доказателства за твърдението си. 

Данните от Търговския регистър сочат, че Крум Крумов, който в момента е един от управителите на "Бул Инс", в миналото е бил управител на клона на "Олимпик" у нас.

"Фокус Пропърти" АД пък е собственост на кипърската "Олимпик". Един от директорите Петьр Паунов е бил съдружник в консултантската фирма "Би енд Си Консултинг" със Силвия Панагонова, вдовицата на убития Милчо Бонев – Бай Миле

Facebook logo
Бъдете с нас и във