Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов обеща: Няма да има милост за никого!

Справедливост – това е ключовата дума. Тази дума повтори няколко пъти премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в изказването си пред делегатите на Националното събрание на партията.

„Времето се променя, който не се променя, времето го изхвърля! Гледат ни под лупа”, заяви Борисов пред форума. И се закани, че няма да има милост за никого. „Иначе партията няма да я има!”, посочи той.

„Абсолютно е неправилно да се концентрира власт в един човек”, прозря още Борисов. Той припомни, че преди време е говорил на членовете на партията за сините и червените лампи, но някои не са го разбрали. "Не ме разбраха тези с къщите за гости, не ме разбраха и други, няма да има милост за никого", върна се отново той на темата. Сред тези, които не го разбрали бил и кметът на Пловдив. "Да видим дали не сме станали много лъскави!", обърна се премиерът към хората в залата.

,,Ще искам срещи с обществеността, за да ги чуя какво мислят за нашите кметове и общински съветници. За да видим дали не сме станали номенклатура във времето. Има хора, които искат да участват в партийния живот, но местният феодал не ги допуска, защото вижда конкуренция, а ние трябва да се обновяваме непрекъснато", посочи Борисов пред съпартийците си.

Той отново повтори, че трябва да се направят радикални промени в местата, където партията губи, като Плевен например. "Там вече ни се смеят при толкова направени неща за града. Ето защо там трябва из основи да се реже'', подчерта премиерът Борисов.

Премиерът и лидер на ГЕРБ подчерта, че иска хората да виждат тракторите и багерите да работят. Той даде конкретни заръки на регионалния министър Петя Аврамова. "Хората като гледат тракторите и багерите, не ни се сърдят", обяви Бойко Борисов. Неговата лична социология го радвала, защото виждал, че малко го псуват.

Той обоснова създаването на т. нар. етична комисия, която също беше записана в устана, с това, че когато се получават сигнали по фейсбук и по други канали, „първо ние да ги проверяваме”. Да се отива на място от него или друг член на Изпълнителната комисия и да се види така ли е, не е ли така.

В началото на словото си Бойко Борисов каза няколко изречения за доскорошния втори човек в ГЕРБ и допълни, че с това смята темата за приключена.

"Оттеглянето на Цветан Цветанов е достатъчно е болезнена тема, така че нека да не я коментираме повече. Но изключването на Цветанов не е лесно решение. Мен ме боли най-много! Да не я коментираме тази тема повече - достатъчно е болезнена. Може би за ме не е най-труден ден, но това е животът. Цветанов си остава партиен член, ще си работи в първичната там партийна организация", заяви Борисов пред делегатите на Събранието. Той благодари на Цветанов за лоялността и изрази убеденост, че и за напред ще бъде такъв.

На няколко пъти той не пропусна да спомене и БСП. "Ключовата дума е справедливост. Можех да кажа след евроизборите: народът ни прости. И представяте ли си колко би било забавно да кажа: оттеглям точката за Цветанов, той остава, няма да си дава оставка - каквото направиха в БСП? Просто искам да видите разликата в партиите, защото нашето е отговорно решение и надали всеки, който е вдигнал ръката си за освобождаването на Цветанов от постовете, му е било лесно и добре след толкова много години съвместна работа”, каза Борисов, имайки предвид лидера на БСП Корнелия Нинова, която подаде оставка след загубата на евроизборите, но после я оттегли на конгреса на партията.

Премиерът не подмина и горещата тема за партийните субсидии. През седмицата бяха направени промени в Закона за бюджета и партиите вече ще получават субсидия от 1 лев за действително получен глас, а не 11 лв., както досега.

,,Хиляди изговориха, че партиите взимат много пари и трябва да е един лев и тогава всички гледаха нас. И ние се вслушахме и го направихме, макар и по-късно, но го направихме, защото това поискаха 2,5 милиона души на референдума. Не разбирам как така унищожаваме опозицията. Те самите, понеже са коварни, не казват колко да е субсидията, за да подлъжат хората. От тяхна страна изобщо не е постъпвало предложение за размера на партийната субсидия'', подчерта Борисов, визирайки БСП.

"Очакваше се много голям драматизъм. ГЕРБ показа, че е дисциплинирана партия и не заради това, че някой е наредил, а защото самите ние осъзнаваме какво изисква обществото и с нашите промени продължаваме, след като спечелихме изборите", посочи Борисов.

Премиерът за пореден път не пропусна да изброи и успехите на управлението, като отново наблегна на строителството на пътища и магистрали.

"В частта на направеното ние нямаме конкуренция. Преди 10 години беше достатъчно да кажеш, че ще направиш "Витошка" пешеходна, че ще направиш естакади из София, че по "Струма" ще ходят на море и ще се връщат да си вечерят вкъщи. Това вече в факт. С Григор Димитров си говорих. Казва ми: "Ходих си до Хасково. Толкова промени има в тая държава", изреди Борисов.

Националното събрание на ГЕРБ утвърди и нова Комисия по етика. Предвижда се тя да следи както за вътрешнопартийната дисциплина, така и за действията на членовете и ръководните лица на партията. Тя ще бъде помощен орган към Изпълнителната комисия, който при нужда ще извършва проверки и ще предлага наказания. Премиерът Борисов заръча членовете на комисията да бъдат чисти и морални хора.

Изпълнителната комисия в близките дни трябва да определи кой колко членски внос ще плаща. Борисов препоръча членовете й да се съобразят с това кой каква длъжност заема, дали е пенсионер и какви доходи получава. Той посочи, че е редно тези, които са на високи постове да плащат по-голям членски внос.

Националното събрание на ГЕРБ продължи точно един час. За това време делегатите промениха устава на партията, освободиха Цветан Цветанов от всички ръководни постове и изслушаха речта на лидера си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във