Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов обеща на Ана Бърнабич да подкрепя Сърбия за ЕС

Премиерът Бойко Борисов поздрави Ана Бърнабич за преизбирането й на поста министър-председател на  Сърбия.

„Напълно Ви подкрепям и приветствам за Вашето изявление, че новото сръбско правителство ще бъде проевропейско“, отбелязва Бойко Борисов в поздравителния адрес до Ана Бърнабич.

Борисов акцентира, че България вече продължителен период от време активно подкрепя и защитава правото на държавите от Западните Балкани, включително Сърбия, която е сред водещите страни-кандидати за членство в ЕС, да бъдат част от европейското семейство. „Искам да Ви уверя, че в лицето на България и в бъдеще ще имате силен поддръжник на европейската интеграция на страната Ви“, пише Борисов на сръбския премиер.

В писмото си Борисов поздрави Ана Бърнабич и за създаването на нов ресор в сръбското правителство, посветен на правата на човека, правата на националните малцинства и обществения диалог в Сърбия.

„За България реализацията на правата на представителите на българското национално малцинство в Сърбия е много важен въпрос, разчитаме на сръбската страна за тяхната защита и осигуряване на условия за осъществяване на всички техни права в съответствие със сръбското законодателство“, изтъква министър-председателят Бойко Борисов. В поздравителния адрес той изрази убеденост, че близките отношения на сътрудничество между България и Сърбия ще продължат да се развиват и занапред в посока по-нататъшното активизиране и задълбочаване на двустранното сътрудничество в сфери от взаимен интерес.

В новото правителство на премиера Ана Бърнабич има 23 министри, като има и паритет между мъжете и жените - с по 11 министерски поста. Бърнабич управлява страната от 29 юни 2017 година. 

Министрите са основно от управляващата консервативна Сръбска прогресивна партия (СПП) и съюзниците й Социалистическата партия на Сърбия (СПС) и Сръбският патриотичен съюз (СПАС), коментират анализаторите. Премиерът Бърнабич е горда с включените в новото правителство 11 жени, което е предмет на гордост за премиера Бърнабич, отбелязва Франс прес.

В 250-местния парламент управляващата коалиция има мнозинство от 230 депутатии одобрението на правителството се смяташе за формалност. "За" кабинета на Бърнабич са гласували 227 депутати, а "против" - само петима от 232 присъстващи.
Сръбска прогресивна партия на президента Александър Вучич постигна съкрушителна победа на последните парламентарни избори.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във