Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов обеща на 1000 музиканти помощ от пет минимални заплати

Около 1000 музиканти ще получат по 4350 лева (3250 лева плюс 1100 лева осигуровки) като за целта са предвидени 4 267 000 лева. Това стана ясно в събота по време на среща в Министерския съвет между премиера Бойко Борисов и изпълнителите Рут Koлева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева, които представиха исканията на музикалните творци на свободна практика в България. 

Средствата ще бъдат осигурени още през следващата седмица от Министерския съвет. Обезщетението се отпуска за периода на пандемията, в който музикалният бранш е преживял най-сериозни загуби.

"Уважаваме българските творци, ценим труда и талант им и ще им помогнем в тази ситуация", каза Бойко Борисов. 

Премиерът подчерта, че ще бъде създадена задължителна квота за излъчване на национална музика в българските държавни и частни радиа като това ще бъде заложено за изпълнение при следващ управленски мандат.

Относно изготвянето на регистър на изпълнителите от музикалния бранш Борисов коментира, че това е задача, която трябва да се изпълни съвместно от министъра на културата и самите музикални изпълнители.

По време на срещата бяха поставени и други основни искания на музикалния сектор – промяна на Закона за радиото и телевизията, в който да се заложи задължителна квота за излъчване на българска музика като условие за получаване на лиценз и създаване на професионален регистър на музикалния сектор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във