Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов обеща да нормализира отношенията между Турция и ЕС

S 250 2eddc33b afc6 4a11 b4b4 41cf59737413
S 250 53cafeda ddc7 4e71 a59f 49f8ad9bde03
S 250 ef7e46ae 42ef 44ba b169 f4c9d3eb181e
S 250 6aa60013 1149 4820 b3c9 7d3f4646cabb

 В момента се радваме на нисък натиск на бежанския поток, но това се дължи на споразумението между Турция и ЕС и това, че Турция полага огромни усилия да задържа бежанците в тези зони за сигурност, близко до конфликтите. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на брифинг след срещата с турския му колега Бенали Йълдъръм.

Преди това българският премиер бе приет и от президента на страната Реджеп Ердоган.

„Действително, болшинството от държавите в Европа минаха през избори, в Турция беше референдума, у нас имаше избори. Много пъти се преминаха границите на добрия тон в изказванията, във всички посоки. Надяваме се, вече в по-спокойна обстановка, да се възвърне добрият тон, толерантността, защото нека си спомним за огромния натиск на бежанския поток, който беше върху нашите граници. Спомням си нощи, в които сме разговаряли с турската страна, за да направи необходимото и да ни помогне да опазим границата на България“, заяви Борисов след срещата с турския си колега.

Според премиера това е важно, защото нашата граница е граница и на Европейския съюз. „Разбира се, след Берлин и Париж, Анкара има своя знак. България е на границата между Европа и Азия. Европа е нашето европейско семейство, Турция – нашият европейски съсед. Най-голям съсед. Ние трябва да положим усилия, особено през предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС, с редица регионални и други мероприятия, действия, да се опитаме да нормализираме отношенията между ЕС и Турция. Нас пряко ни касае, защото това касае митническия съюз, Черноморското сътрудничество, огромните инвестиции, които Турция има в България. Аз съм убеден, че със всеобщи усилия, може да нормализираме този процес. Разбира се, ще разговарям и с президента Ердоган сега, ще чуя какво мисли, но с колегата Йълдъръм, по всички теми, намерихме доста добро сближаване“, обясни Бойко Борисов.

Той каза също, не  искам да излязат заглавия, че България се ангажира, че Турция ще влезе в ЕС. "Ние сме малки и не може това да го направим, но може да участваме в преговорите и да настояваме за добър тон между нашето семейство и нашия съсед. Трябва да си имаме доверие с Турция. Тук сме, за да защитим нашата граница, нашите инвестиции, нашите инфраструктурни проекти. Ако можем да допринесем с нещо – ще го направим. Всичко си зависи и от Турция“, добави българският министър-председател.

Премиерът коментира и  енергийните проекти. „Знаете, че след като се прекрои газовата карта с „Турски поток“, транзитът през Украйна за Турция, който минава през България, най-вероятно ще спре. Тогава газопреносната система на България ще стане излишна. Ние не можем да допуснем това“, коментира още Борисов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във