Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов обеща да брани и делфините, и интересите на бизнеса в Калиакра

S 250 4d11b937 1e16 495e 867d 734eb5fcd1ce
S 250 265ebbd2 f6e6 4781 ab44 9b1e194745a6
S 250 0aeb347f 6408 4d2e beb9 c6a580c676f4

Винаги се съобразяваме и с тези, които искат да бранят делфините, мидите, коралите. Не можем да оставим на отделно ведомство ситуация, в която жандармерията стои между хората. Всичко друго мога да понеса, такова нещо не мога. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща в Министерски съвет с всички заинтересовани страни от проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра.

В неделя Борисов обяви, че свиква спешна среща заради случая с "Калиакра", а в събота разпореди на министъра на околната среда и водите Нено Димов да спре изпълнението на заповедта, с която се забраняват всякакви дейности в териториите в района на Балчик, Каварна и Шабла, попадащи в „Натура 2000“. Нареждането на Борисов дойде на фона на няколкодневни протести на жители на трите общини, които се обявяват против заповедта, подписана преди 2 седмици от Димов. Според жителите на района със заповедта на екоминистерството ще бъдат съсипани земеделието, туризмът и рибарството.

„Опасенията на хората са в следното – във всеки град в Гърция имат рибна борса. Половин България плажува там и всеки ден ползва продукти от морето. Същото е в Хърватия. Понеже ми е много интересно да гледам рибите и винаги гледам да ходя по борсите. Винаги се съобразяваме и с тези, които искат да бранят делфините, мидите, коралите. Балансът е много труден, но именно затова са тези институти, които да намират баланса. Вече построихме много пречиствателни станции, заводи за преработка на отпадъци. Най-важното е да приведем в план това, което е по Черноморието", обясни Борисов. 

Той призова да се смекчи тона, защото е много тежко да балансираш между различните интереси.

"Започвате от днес, утре по плана, залив по залив. Страхът и слухът в България работят със страшна сила. Там на място, не офиси, служителите ще закараш там и нива по нива, бостан, по бостан. Мога да успея в Брюксел, само ако демонстрираме единство. Комисарят ще дойде, но няма да дойдат в среда, в която биха ги посрещнали с протести. Не проявим ли всички толерантност и разбиране, накрая действително ще стигнем до осъдителни решения и тогава ще възбудим и другата част на България. Планът за управление две години и половина да се прави там на място, да можем да чуем всеки човек, съдба и едва тогава, ако не можем да защитим някой, имаме компенсаторни механизми. Тогава ще му дадем бостан на друго място и този човек да е защитен. 20, 30, 40 млн. лв. има в различните компенсаторни механизми“, добави още премиерът.

Вчера  Върховна административна прокуратура обяви, че проверява заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов за забрана за земеделска дейност на територията на защитена зона „Комплекс Калиакра”. ВАП ще иска от министъра копия от административната преписка по издаване на посочената заповед и от документацията за защитена зона „Комплекс Калиакра“ в т. ч. и относно начина на създаването на картен материал и координатен регистър на границата на защитената зона. 

Тази сутрин президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбите от закона, с които се премахва втората съдебна инстанция при обжалване на административни актове във връзка с околната среда и биологичното разнообразие.

Според президента, за да изпълни конституционното си задължение за осигуряване опазването на околната среда, държавата трябва да създава не само регулации за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане. Такъв контрол се осъществява от административните съдилища, чиято правозащитна функция се реализира на две инстанции. Премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност. 

През 2006 г. правителството на тогавашния премиер Сергей Станишев възложи определянето на зоните по "Натура 2000" на екоорганизации, а не на научни институти, както е направено в останалите страни от ЕС.

През 2008 г. са заведени две дела срещу България. Сигналът е за 600 проекта - сред тях има къщи за гости, ниви, ветрогенератори и други. През 2013 г. ЕК даде страната ни на съд, а година по-късно страната ни бе осъдена. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във