Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов, Нинова и депутати - възмутени от предсрочното освобождаване на Полфрийман

Депутатът от парламентарната група "Обединени патриоти" Милен Михов заяви в кулоарите на Народното събрание, че решението на съда за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман, който излежаваше 20-годишна присъда за убийството на студента по право Андрей Монов, е прието с голяма болка от Михов и колегите му.

"Решението на съда трябва да се изпълнява и не може да се коментира. Ние възприемаме решението с изключителна болка, с изключително раздразнение, защото смятаме, че този човек не се е поправил. Той заслужаваше своето наказание и трябваше да го изтърпи тук, в България. Човек, който по време на наказанието си правеше няколко опита за бягство от своята присъда, припомняме, че бяха искани за излежаване на своята присъда в Австралия. Няколко поредни искания за предсрочно освобождаване", посочи народният представител. Той припомни, че преди 1 година ресорният заместник-министър на правосъдието Николай Проданов, излъчен от ВМРО, беше заявил публично, че документите и свидетелствата на затворническите власти показват, че не се е поправил, а търси начин да избяга от тази присъда.

Депутатът апелира за реакция на съда, но заяви, че цялото обществото приема присъдата като несправедлива. "Мотивите на съда ще ги прочетем. Може би имат някакво бюрократично основание, но истината е на другата страна", добави още той.

Народният представител от ГЕРБ Карсимир Ципов също настоя да станат ясни мотивите за предсрочното освобождаване на Полфрийман. Той добави, че като юрист няма как да коментира решение, чиито мотиви не са произнесени и не са видени абсолютно от никого, но като гражданин смята, че председателят Софийския апелативен съд Калин Калпакчиев най-малкото дължи отговор на близките на убитото момче и трябва да разясни много добре какви са били мотивите му при произнасянето на това съдебно решение. "Много е интересно как Съюзът на съдиите, чийто председател е уважаваният магистрат как ще се произнесе по такова решение, тъй като обществените реакции са ясни – хората са възмутени. Близките на убитото момче чакат отговор за това какви са били мотивите при положение, че самият Джок Полфрийман заяви при произнасянето на присъдата, че българският съд е корумпиран“, посочи още народният представител.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също застана срещу решението на съда. Тя не пожела да коментира решението на магистратите от позицията си на юрист, но като човек и политик смята, че това е подигравка с жертвите, с техните семейства, с мъката на хората и чувството за справедливост и възмездие. "Това още по-остро поставя въпроса за бързо и незабавно приемане на нашето предложение - да не се прилага съкратено производство, споразумение и намаляване на присъдата. И тук пак ще кажа – няма цвят и партийност по тази тема. Нека се съберем и да сложим край на това безумие, защото този случай не е единственият. Подигравка, позор, грозно решение на българския съд", възмути се червената лидерка.

"Като премиер не мога да си позволя да коментирам решение на български съд, каквото е това за предсрочното освобождение на Джок Полфрийман, но всички знаем какъв е отговорът, но аз не мога да си позволя да го кажа". Това каза министър-председателят Бойко Борисов при пристигането си в парламента, за да отговори на въпрос на депутата от БСП Антон Кутев за националната политика на правителството на Република България за развитие на отношенията с Руската федерация. Въпреки това Борисов заяви, че споделя мнението, което по-рано изразиха представители на другите политически групи, обявявайки се против решението на българския съд.

На 19 септември Софийският апелативен съд пусна Джок Полфрийман, който през 2007 г. уби с нож в центъра на София студента Андрей Монов.Тричленен състав на Апелативен съд – София с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева разгледа жалба срещу решение на Софийския градски съд (СГС), с което е оставена без уважение молба за предсрочно условно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман. Апелативните магистрати намериха жалбата за основателна и осъденият може да излезе на свобода. В случая налице са законовите основания за предсрочно условно освобождаване, считат апеалтивните съдии.

Джок Полфрийман излежаваше 20-годишна присъда за убийството на студента по право Андрей Монов на 28 декември 2007 година. Според показанията му той видял как група младежи повалят човек от ромски произход и тръгнал да го спасява. При последвалата борба извадил нож при самозащита. Другите свидетели обаче твърдят, че австралиецът нападнал с хладно оръжие групата младежи, в която бил и Монов.

Полфрийман бе осъден окончателно от Върховния касационен съд през 2011 година. След като бе пратен в затвора, стана председател на първото по рода си в България затворническо сдружение, което се бори за правата на лишените от свобода. Заради тази си дейност през 2015 година бе номиниран от Българския хелзинкски комитет за наградата "Човек на годината". Номинацията предизвика сериозно недоволство в обществото и сред близките на починалия Монов и бе оттеглена от организаторите. На следващата година убиецът обаче успя да осъди страната ни в Европейския съд по правата на човека за 3500 евро заради "нарушаване на правото на свобода на изразяването".

Facebook logo
Бъдете с нас и във