Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Ние и Западните Балкани много разчитаме на помощта на ЕК

Борисов посрещна Юнкер в София

България и страните от Западните Балкани разчитат много на помощта от ЕК. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция в резиденция "Бояна" след работния обяд с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и лидерите от държавите от Западните Балкани. Борисов отбеляза, че активно се работи за подобряване на свързаността във всички столици на Балканите. Той посочи, че на всички тези срещи се представляват и интересите на Румъния и Гърция, защото тези проекти са свързани и с инфраструктурата в тези страни.

До срещата на върха в София през май всички страни трябва да представят вече ясни и готови проекти за изграждане на приоритетната инфраструктура в страните им, изтъкна Борисов. "По време на срещата в София ще трябва да обсъдим и финансирането на свързаността на региона", заяви той и посочи, че приоритетни са коридорите номер 4,8 и 10 и Магистралата на мира, както и взаимодействието между службите. Той допълни, че е много важно да се работи за свързаността на региона в енергийната и газовата сфера.

Бойко Борисов подчерта, че в момента свързаността на Балканите е "отвратителна". По думите му е изключително важно да продължи работата между специалните служби, службите за борба с организираната престъпност, прокуратурите, бързата обмяна на информация.

ЕС остава силно ангажиран с европейските перспективи за нашите партньори от Западните Балкани и ние ще направим всичко възможно, за да работим в тази посока, каза на пресконференцията Жан-Клод Юнкер. Виждам същото от нашите партньори, те имат желание да предприемат реформи, необходими за присъединяване към ЕС, добави председателят на ЕК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във