Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов някак довърши мандата. А Гешев?

„Абе аз обичам да се праим на луд, ма вие, господин премиер, май се правите много успешно! Не, бе, викам, братко – прост съм и ми е лесно. То е кофти да си сложен!"

Тези думи на признание и възхита изскочиха от изтеклия в средата на миналата година знаменит запис с гласа, който не се различава от премиерския. Същият приписва авторството им на главния прокурор Иван Гешев. И понеже Бойко Борисов не отрече диалога между двамата, а прокуратурата не започна разследване по случая, приемаме че този толкова правдоподобен контакт е реализиран. При това многократно. 

 

На пръв поглед дневният ред на главния прокурор е ограничен в руслото на правосъдието. Дори обичайните демонстрации на активност срещу изборната търговия - досъдебни производства, арестувани, обвиняеми, блокирани пари и т.н. - се оказаха капка в океана от финансови зависимости, опорочаващи вота. За цялостна картина в тази посока

е излишно да се пита държавното обвинение

- публичното усещане и личният опит са далеч по-надеждни показатели. 

Преди това - също успехи. След проведено съвместно работно съвещание, шефове на прокуратурата и МВР обявиха на пресконференция, че престъпността продължава да се топи.

Телефонните измами са намалели с повече от 3/4 и вече имало градове, в които подобен род престъпления през 2020 г. не са извършвани. И понеже медиите често питали какъв е смисълът на спецоперациите в малките населени места, въпреки този грандиозен успех, работата в тази посока продължава!

Приоритет остава борбата с наркотрафика, нищо че задържаните количества са сериозни.

По линия на борбата с организираната престъпност и корупцията по високите властови етажи не беше отчетено нищо, но прокуратурата се похвали с...

безброй установени незаконни сметища,

всички се спъваме, но никой не забелязва.

Конфискацията на незаконно имущество също върви добре, макар и да не става ясно колко добър е този вървеж. Изрецитирани бяха примери на обезпечено имущество за милиарди, но беше премълчана цената на конфискуваното с влязъл в сила съдебен акт.

За капак беше заявена

силна ангажираност със свободата на словото.

И бяха раздадени награди точно след шумните разкрития по шпионския скандал, при който службите откриха част от топлата вода за чуждата агентура.

Междувременно продължава да вали дъжд от осъдителни решения срещу прокуратурата за провали по знакови дела, в резултат на което тя ще изплаща нови стотици хиляди за обезщетения от джоба на... данъкоплатеца. За тези "неща" обаче главният прокурор, не по-зле от премиера, продължава да се прави на луд: шумно се хвали за всеки инцидентен успех, яко мълчи за общия провал.

След като ударите по неудобните олигарси, а мерките срещу битовата престъпност в селата поизветряха без осезаеми резултати, главният прокурор взе да надгражда с

обещаващи извънсъдебни конструкции

като меморандуми за сътрудничество. Първо подписа такъв със синдикатите, после и с работодателите.

По силата на тези "документи", синдикатите и работодателските организации трябва регулярно да докладват на прокуратурата за корупция и безстопанственост в държавните и общинските предприятия, за пазарни манипулации в търговията с електроенергия, за кражби на предприятия, за източване на обществените фондове. Както и да съдействат за разследването на престъпления, свързани с капиталови пазари, киберсигурност, пране на пари, данъчни и имотни измами, управление на отпадъци.

От своя страна, държавното обвинение тържествено обещава да провери и разследва всеки сигнал, прилагайки - има си хас! - най-добрите европейски и световни практики! Дано проработи - след като конституцията и законът не стигат, защо да не разчитаме на секторни меморандуми?

Лелеяната мечта по онзи орел на правосъдието, който все някога ще получи възможността да разследва Главния, също заслужава малко внимание.

Надробената от досегашното парламентарно мнозинство каша е гъста и клисава. С купешки думи може да бъде описана като микс от

бутафорно изпълнени външни псевдопрепоръки

и отпор (къде открит, къде малко по-деликатен) на юридическото съсловие. Фактът, че дъравния глава сезира Конституционния съд едва ли ще направи кашата толкова рядка, че да я изсипем безболезнено в... където трябва, да речем. 

Още отсега становищата по конституционното дело се "мятат" в двете крайности: от единственият начин да отговорим на европейските очаквания, през конституционно нетърпима и процесуално ампутирана екзотика, до екзекутор и юридически абсурд.

Съвсем естествено, главният прокурор и обкръжението му охотно споделят... всички становища едновременно. Просто, защото на статуквото му е все едно дали ще има прокурор, който да разследва Главния, или няма да има. Просто вероятността шефът на държавното обвинение да извърши чак толкоз тежко престъпление е никаква, така че Брюксел и Венецианската комисия друг път да мислят, преди да предложат нещо.

По същата логика топката беше върната и към първия главен прокурор на Европейския съюз Лаура Кьовеши.

Общо 12 държави членки излъчиха кандидати за eвpoпeйcĸи дeлeгиpaни пpoĸypopи. Представители на 10 от тях вече са назначени, а от българската листа 7 от общо 10 номинации бяха отхвърлени с искането на допълнителна информация за критериите, по които се избрани.

Каквото и да се случи до края на процедурата, Mилaн Яpoн - шeф нa ĸaбинeтa нa Kьoвeши, вече ни писа... двойка: "Toвa нe e дoбъp знaĸ. Koгaтo иcĸaмe дoпълнитeлнa инфopмaция, тoвa нe e зaщoтo няĸoй нeдocтaтъчнo дoбpe cи e пoпълнил aвтoбиoгpaфичнитe дaнни или мотивационното му писмо е нeяcнo. Toвa e яceн знaĸ, чe нe cмe дoвoлни oт пpeдлoжeната ĸaндидaтypа!"

Аргументите му са железни. Българските следователи може да са част от държавното обвинение, но те не притежават необходимата квалификация зa Eвpoпeйcĸaтa пpoĸypaтypa, апример - никога не са плeдиpaли в съдебна зала. Колкото до номинираните съдии, тяхната "диагноза" е още по-негативна: нямат никакъв опит в наказателното право, защото са се занимавали само с гpaждaнcĸи и тъpгoвcĸи дeлa. Нямат и абсолютно никакъв прокурорски опит, камо ли за разкриване и доказване на пpecтъпления c фoндoвe нa EC.

Въпрос на кадрови модел, какво да правиш! Открай време по него "избираме" всички високи постоваци, включително президенти, премиери, председатели на парламента, главни прокурори...

Да няма обаче илюзии: "главните" винаги са над всички останали. Борисов може да разчита на Гешев, но не е и да го контролира. Това обаче не означава, че над Обвинител № 1 е само Господ. Просто зад него е задкулисието...

 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във