Банкеръ Daily

Нинова обвини новите партии в бездействие:

"Борисов ни се подиграва, а вие си чешете езиците"

Лидерът на БСП Корнелия Нинова използва парламентарната трибуна, за да отправи упреци към новите партии в парламента - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се, мутри вън". От няколко дни социалистите атакуват протестните формации, като ги обвиняват в бездействие или съглашателство с ДПС. Офанзивата на БСП започна заради позициите на трите формации, че БСП е партия на статуквото.  

"ДПС тръгват да управляват с вас, помислете си какво ви чака... за нас политиката на ГЕРБ оттук нататък е да създава хаос, нестабилност и несигурност в държавата. Не се поддавайте на тези провокации, които включително и тук ви устройват. Поведението на Борисов е ясно - той също е традиционно последователен. Ще продължава да ни забавлява със скечове. Новите политически субекти не могат сами. Не ви стигат гласове. В същото време нападате БСП и отказвате протегната ръка от БСП, защото смятате, че ние сме партия на статуквото. Очевидна липса на политическа мъдрост в този момент проявявате", обясни Нинова в декларация от името на левицата.

Соцлидерката напомни, че в предишния парламент "Обединени патриоти" са били явният партньор на ГЕРБ, а скрито управляващият партньор е било ДПС.

"ДПС днес заявяват - няма да управляваме с ГЕРБ и няма да подкрепяме и БСП, защото са партии загубили изборите. Те управляваха и с ГЕРБ, и с БСП. Понеслите негативите от това са ГЕРБ и БСП, а сега тръгват да управляват с вас. Помислете си какво ви чака", акцентира Корнелия Нинова. 

Декларацията й завърши с упреци, че новите партии са силни на думи, но не и на дела, защото не са подкрепили БСП и в резултат ГЕРБ са бетонирали свои хора в енергетиката. 

"Борисов ни се подиграва в момента. Той си действа, докато вие си чешете езиците", завърши Нинова. 

Реакции

От ГЕРБ също изчетоха декларация от името на групата. В нея бе заложен въпросът водят ли се задкулисни преговори за съставяне на правителство с мандата на "Има такъв народ" и с подкрепата на "Демократична България", ДПС и "Изправи се! Мутри вън!".

Тома Биков подчерта, че по време на петъчното заседание новото мнозинство е избрало председатели на трите най-важни комисии в парламента. Той поясни, че Георги Ганев е бил избран за председател на Бюджетна комисия с гласовете на "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън" и от ДПС. 

"Каква е общата идейна база на "Има такъв народ" и "Демократична България", че така лесно се подкрепиха едни други, за да заемат най-важните позиции в парламента. Къде бяха проведени тези преговори? Защо всички вкупом се отметнахте от предизборните си обещания за прозрачност и публичност на всяко ваше политическо действие", посочи още Биков. 

ДПС: Детронирането на ГЕРБ е промяната

В отговор Йордан Цонев от ДПС акцентира, че Детрониране на ГЕРБ от властта - това е промяната и друга няма.

"Първо, ние сме партия, която отпреди демокрацията искаме демокрация. Отпреди 10 ноември нашите корени, нашите родители, нашите предци са се борили за това. Някои от тях са още живи. Второ, веднага след промените ДПС винаги е следвала една много ясна принципна позиция - НАТО и след това ЕС.", добави Цонев.

"Връх на глупостта"

Реакция към декларацията на ГЕРБ последва от "Има такъв народ". Тошко Йорданов определи декларацията на ГЕРБ като върха на глупостта.

"Вътре беше пълно с неистини. Ако нещо ви учудва защо залата гласува така предните два дена, това е, защото няма политическа партия, която да се докосна дори до вас. Всеки в тази зала, който е извън ГЕРБ, трябва да знае, че ако гласува каквото и да е с ГЕРБ, ще бъде предател към гражданското общество. Тук няма поле за размисъл. Дали ние ще съставим кабинет, или не, първо ще видим какво ще направи ГЕРБ, след това ще дойде процедурата при нас, след това ще видите какво ще направим ние", каза още Йорданов.

По време на заседанието стана ясно също, че Борисов няма да бъде изслушан в парламента, както и че ГЕРБ предлагат да се създаде анкетна комисия "Росенец"

Facebook logo
Бъдете с нас и във