Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Неслучайно връщат НДСВ, зад тях са икономически кръгове

Днешното изказване на Слави Трифонов показва, че той не иска да има правителство. Връщането на кадрите на НДСВ не е случайно. Зад тях стоят икономически кръгове. Това бе първия коментар на бившия премиер Бойко Борисов за изборните резултати и заявката на "Има такъв народ" да състави самостоятелен кабинет без коалиция начело с бившия вицепремиер от "царското правителство" Николай Василев.

Според данните на ЦИК към 13:30 часа и при обработени 98.92% протоколи първа политическа сила е "Има такъв народ" с 23.91% от гласовете. Втори са ГЕРБ с 23.69%, тоест разликата е едва 0.22 на сто. Трета остава лявата коалиция на БСП - с 13.51%, четвърта е "Демократична България" - с 12.56 процента. На пета позиция е ДПС с 10.66% от гласовете. Шести е съюзът "Изправи се, мутри вън" с 5.03 процента.

ГЕРБ ще върне мандата и няма да прави опит да състави правителство, съобщи първо Борисов, но в рамките на секунди се отметна и каза, че ако президентът му връчи мандат, ще представи кабинет, който "другите не искат". Според него имало сценарий на президента Радев отново да няма редовен кабинет, да продължи да управлява служебно правителство и "Бойко Рашков да върлува и да чегърта". 

"Хората се криеха и плашеха от диктатурата на Румен Радев - Бойко Рашков направи параван на "Има такъв народ" и на още някои. 70% се уплашиха, отвратиха или каквото искате и не отидоха да гласуват. Ако ние бяхме управляващи и имаше този резултат, Радев от сутрин вечер щеше да обяснява, че при тази ниска избирателна активност...", недоизказа се лидерът на ГЕРБ.

Относно подкрепата за предложеното от ИТН правителство Борисов каза, че ГЕРБ ще наблюдава ситуацията и коя от партиите ще се почувства като лека жена, която е повикана и без условия отиде при "Има такъв народ".

"В същото време най-големият номер, който може да им се изиграе - всички партии да подкрепят ИТН сега и да му блеснат всичките лъжи и задкулисия. Това връщане на кадрите на НДСВ не е случайно. Това са икономически кръгове, които са зад тях. Помня те как бушуваха зад мен, като бях главен секретар", каза още Бойко Борисов, чийто възход в МВР и политиката започна по времето на НДСВ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във