Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов не се стърпя, продължава с брифингите

Премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отново даде изявление на живо пред камерите на националните телевизии и още няколко медии. Този път поводът уж беше новата доставка ваксини на "Пфайзер". 

Първоначално, в отговор на въпрос, премиерът в оставка заяви, че не иска да коментира предстоящите консултации на президента Румен Радев с парламентарно представените партии за състава на Централната избирателна комисия. "Не ви ли интересува пандемията?", попита Борисов.

"Ние сме заедно с Австрия, в която от октомври има пълен локдаун. Можем да кажем с чест, че сме приключили и третата вълна с намаляването на заболелите", посочи той. "Да извадиш от другите държави тези ваксини, за да дойдат за българите, ми струва много бели коси, докато стане", добави министър-председателят в оставка. И попита репортерите щеше ли да им бъде приятно, ако сега са били затворени вкъщи.

Той поиска журналистите да го уверят, че няма да изрежат тази част от изявлението му, в която говори за ваксините.

Не след дълго Борисов отново дръпна реч в обичайния си стил за действията на анти-ГЕРБ партиите в парламента, за промените в Изборния кодекс и за очакванията за служебно правителство след отказа на "Има такъв народ" и БСП да съставят кабинет.

"Исках да чуя интервюта с Антоанета Стефанова по много теми как би действала. Ние се отнасяме отговорно до последната минута, докато не ни освободят. Всички знаят, че се отива на избори, а парламентът продължава да приема разни работи", каза той и продължи: "Аз съм за разбирателство. Защото това е нахалство, да приемат закони, а да не съставят правителство, това е безотговорност."

Борисов обвини новите партии  в парламента, че не мислят достатъчно за пандемията, а са влезли в сговор, за да има служебен кабинет: "Те в желанието си да мъстят, аз не знам защо, се сговарят на темата ЦИК. Излиза много наяве, че за всичко друго се сговориха, но за правителство - не. Та да има служебно правителство. Естествено, че председател на ЦИК трябва да е първата политическа сила – това сочи демокрацията, с най-много четири човека. Не знам и това как ще го направят да ги изгонят и тях. Но ако не са се договорили, видите ли, а те ще се договорят, ще взимат сферата от тотото, ще слагат шест топчета и ще джуркат и който му се падне - председател. Дотам я докараха, страхотно изборно законодателство, ще джуркаме топчета, за да определяме шеф на ЦИК."

Лидерът на ГЕРБ призова симпатизантите на партията да не излизат в сряда на планирания от тях протест пред президентството. Той отново повтори, че иска държавата да е стабилна: "Аз съм винаги бил за стабилна държава, държава, в която се правят протести, няма смисъл напред. Има смисъл от протестите, но ако се върви напред. ВМРО си направи тяхно мероприятие с Тошко Йорданов. Аз съм за диалог, демокрацията е това."

По-рано стана ясно, че привърженици на ГЕРБ подготвят протест срещу приетите от депутатите промени в Изборния кодекс. Събитието трябва да се състои пред президентството в сряда, от 10.30 часа. Инициатор на акцията е ММА боецът Станислав Недков – Стъки.

Премиерът в оставка подхвана темата за нелегалния мигрантски натиск по границите на страната: "Търсех ги граничарите, защото само за последните 3 дни имаме 323 предотвратени опити за нелегално навлизане по нашите граници. Казвам го за моите опоненти. Към днешна дата имаме нулева допусната нелегална миграция. С огромни усилия го постигат нашите славни граничари, за което им благодаря. Натискът е страховит, нападат ни отвсякъде – от Гърция и от Турция. Нека тези, които утре ще правят служебното правителство, да имат едно наум."

Лидерът на ГЕРБ не пропусна и посланието към опонентите си за 50-те лева месечни добавки за пенсионерите по време на пандемията. Той за пореден път изтъкна, че парите идвали от борбата с контрабандата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във