Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Не можем да ремонтираме цялата държава

Искам да видя защо толкова пари се отделят и за здравеопазване, и за ТЕЛК-ове, и за социалните служби и накрая излиза, че те не стигат до хората. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти. Борисов съобщи, че през следващата седмица ще му бъде представен план, преди да бъде взето решение за отделянето на повече средства от бюджета за родителите на деца с увреждания.  

"Искам да стигнем до повече пари, но да се знае къде отиват - за тази жена, за това дете", посочи министър-председателят.

Той обясни, че искал да смени социалния министър Бисер Петков, защото мислил, че "не се разбирал с родителите на деца с увреждания".

Борисов призна, че се отделят много пари (за социални политики - бел.ред.), но явно не се разпределят правилно. 

"От повечето приходи в бюджета, защото по-добре работят митниците, данъчните, прокуратурата сме дали 115 млн. за полицаите, 20 млн. за надзирателите, двойно повече за учителските заплати, 10 млн. за СУ, 15 млн. за БАН, близо половин милион повече за здравната каса. Кога толкова е правено за всяка една от тези сфери? Кое правителство досега, включително и предишните мои", коментира Бойко Борисов.

Премиерът прогнозира, че тол-системата може да започне да работи в следващите осем месеца. По думите му приходите от нея ще са 1 млрд. лева. Тези пари щели да се дават за ремонт на пътищата, вместо да се взимат от бюджета, както сега.

"Не можем да ремонтираме цялата държава. Днеска пуснахме "Тракия", 38 години не беше пипана. Усилено строим "Хемус", "Струма". Паралелно с това ви изброих колко много пари сме дали", добави Борисов. 

От изказването му стана ясно, че в бъдеще ще се мисли за ново увеличение на учителските заплати. Щяло да има и повече пари за образователна инфраструктура. "Искам WiFi във всяко училище. Образованието е всичко", каза още Бойко Борисов. 

За дипломатическото напрежение с Македония той повтори, че не иска да се намесва в спора между Скопие и Атина. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във