Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов не може да си позволи оставка на министър в навечерието на вот на недоверие, твърди политолог

"Ако водната криза се разрасне и в други градове, това може да породи социално недоволство със сериозен мащаб, което може да има непредвидими последици". Това каза пред БНР политологът Димитър Ганев от "Тренд". Мащабът на проблема с водата в Перник е съизмерим с екологично бедствие, посочи той.

Според него правителството разбира много добре потенциалното социално напрежение, което може да роди кризата с водата и то в момент от политическия календар, който се характеризира с повишено социално напрежение - от първите дни на януари до края на февруари, когато хората са поизхарчили парите около празниците и сметките за комуналните услуги са по-високи.

"Кметът на Перник си дава сметка, че проблемът с водата е колосален и ако той няма добър диалог с властта, проблемът може да остане по-дълго време нерешен. Затова той е в много тясна връзка с изпълнителната власт", обясни той и добави, че това е причината, според него, Станислав Владимиров, макар да е издигнат от БСП за кмет на Перник, да се въздържа от съвместни изяви с лидерката на социалистите Корнелия Нинова, защото тя се опитва да политизира темата, а това може да подейства контрапродуктивно за действията на кмета и да влоши отношенията му с управляващите.

Във връзка със заявения от БСП вот на недоверие към правителството заради водната криза, Димитър Ганев заяви, че това е нормално опозиционно поведение, но той няма да има успех. Според него този вот ще бетонира ресорните министри на постовете им.

"Бойко Борисов не може да си позволи оставка на министър в навечерието на вот на недоверие. Второ - при създадено високо напрежение премиерът винаги реагира с искане на оставка, за да се тушира социалното напрежение, но в момента ситуацията е много различна - една оставка не може да напълни язовир "Студена", поясни политологът.

Ганев посочи, че, след като с евентуална оставка на министър състоянието с липсата на вода няма да се подобри, социалното напрежение няма да спадне и тогава въпросите ще бъдат насочени към самия министър-председател. "Борисов няма политически интерес от оставка на който и да е министър", категоричен бе той.

Димитър Ганев коментира, че обявената за 13-и януари национална транспортна стачка няма потенциал да събори правителството. "Опасните протести за властта са антисистемните, които нямат ясни искания и казват, че трябва да се махат всички", заяви политологът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във