Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов не мисли за оставка и предсрочни избори

Няма защо да има предсрочни избори. Ако един от параметрите на държавата не беше добър, можеше. Това каза премиерът Бойко Борисов по повод призивите за оставка на правителството. По думите му при неговото управление имало постоянен ръст на доходите.

"Увеличаването на доходите е в основата и на новия бюджет. 10% увеличение на заплатите с над 500 млн. повече за общините. Увеличение на заплатите с 380 млн. на учителите, над 5 млрд. повече в здравеопазването, със 150 млн. лв. повече за хората с увреждания, с 20 млн. повече за култура. Мога да изброявам още много. Това е увеличение на доходите", смята министър-председателят.

Борисов отново се извини за думите на Валери Симеонов по адрес на майките на деца с увреждания. Но пак заяви и че няма да поиска оставката му. "Десети път ще кажа, извиних се и от името на правителството, казах, че съжалявам. С кое да се припозная? Корнелия Нинова припознава ли се, че нейните депутати нарекоха народа дебили? Припознава ли се с това само преди две години мандатът на ДПС какво направи? Сега се крият зад Орешарски. Във всяка една сфера се повишават доходите. И когато се постави така въпросът за бедността – коя партия подписа за „Белене“ и стоят два реактора за 3 млрд. похарчени пари? Коя партия върза електромерите на хората за ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3 - БСП“, каза лидерът на ГЕРБ по адрес на социалистите.

Бойко Борисов се надявал протестите да престанат, след като падат цените на горивата."В момента с 20 ст. са паднали, това е пазар. Полагаме огромни усилия да намаляваме цените на горивата, но те не зависят от нас, зависят от пазара", изтъкна той пред bTV. 

"Ако един от параметрите на държавата не беше добър, можеше да се говори за подаване на оставката. Има всякакви предложения, но не мисля, че трябва да се стига до там“, каза още Борисов.

Премиерът обяви, че оставката на Валери Симеонов не стои на дневен ред. Министър-председателят съжалявал, че едно непремерено и обидно изказване на Симеонов върнало на улицата майките на деца с увреждания.

"Действително ми е и мъчно, и ме е яд, защото положихме огромни усилия, толкова срещи се проведоха, Извиних се няколко пъти и от негово име - отбеляза Борисов - Надявам се, че той е осъзнал, че с това "уж болни деца", то е видно, че са болни".

Според него нямало причина за сегашните протести.

От миналия петък до вторник президентът Румен Радев напада правителството, оплака се Борисов. Според него президентът е дал оценка на медиите, като ги е нарекъл атрофирали.

"Кое е атрофирало в медийната среда? Слаби са журналистите ли? Но ние няма как ви обучаваме. Въпрос към мен ли е? Имам вестник, телевизия, медия ли имам? Въпросът е към вас. Трябва да излезете и да отговорите кое ви пречи. Ако ние по някакъв начин сме ви повлияли кажете: „Правителството на Борисов ни пречи“. Имате си представителни органи, съберете се, посочете и ни поканете и кажете според вас какви са причините. Не ни вкарвайте нас да се обяснявам аз заради медиите“, посочи Бойко Борисов. 

Той смята, че "партията държава е тази на президента".

"Десетилетия БСП все я има, БКП, БСП, конгреси 45-и, 46-и, не ги броя. Партията държава е неговата партия, която го издигна за президент. ГЕРБ е от 10 години, каква партия държава“,  добави Борисов По думите му"Визия за България“ на БСП е една глупост.

"Да ни критикува колкото иска, но не може когато говори за партия държава да не спомене и БСП. Какви коли карахме по време на управлението на БСП - Москвич, Лада и се чакаше 12 години, за да си купиш. Ако беше от партията държава, можеше да си купиш без ред“, каза още Бойко Борисов по адрес на президента и социалистите.
                    

Facebook logo
Бъдете с нас и във