Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов не иска да отглага решението за Северна Македония

Премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев.

В телефонен разговор премиерът Бойко Борисов е поздравил колегата си от Република Северна Македония Зоран Заев за  преизбирането му за председател на неговата партия.

Борисов съобщи във Фейсбук, че двамата са се обединили, че решенията, които и двете държави трябва да вземат в духа на Договора за добросъседство и приятелство, "не бива да бъдат отлагани, както в името на нашата обща история, така и в името на нашето общо европейско бъдеще."

"Поздравих го за преизбирането му за председател на неговата партия, а той ми пожела успех в предстоящите парламентарни избори в България. Двамата се обединихме около извода, че решенията, които и двете държави трябва вземем в духа на Договора за добросъседство и приятелство, не трябва да бъдат отлагани, както в името на нашата обща история, така и в името на нашето общо европейско бъдеще", написа Борисов.

Миналата седмица Заев заяви, че България и Северна Македония ще намерят решение на споровете до юни месец. Според Заев българският му колега Бойко Борисов ще бъде един от основните участници в намирането на решение между двете страни, ако бъде избран отново за министър-председател на България.

Изявлението му обаче бе по-скоро пожелателно и към момента няма никакви сигнали, че София и Скопие са на път да регулират кризата.

"Когато става дума за изпълнение на критериите за начало на преговорите, ние сме пример, че ги изпълнихме. Фактът, че това не се случи, предизвика сред всички нас в Северна Македония неприятно чувство. Аз, все пак, оставам оптимист и съм убеден, че с България ще намерим решение до юни тази година. Също така имаме непоколебими очаквания, че Брюксел ще подтикне решението на този въпрос и ще докаже, че няма да позволи въпроси от историята да бъдат пречка за интереса на ЕС за разширяване и за бъдещето на нашата страна", посочи Заев в интервю за "Люксембургер Ворт".

Facebook logo
Бъдете с нас и във