Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов настоя Северна Македония да спре "убийствената война"

Участниците в днешната среща постигнаха принципно съгласие, че са необходими незабавни действия за изработване на национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българския национален интерес. Това каза президентът Румен Радев в изявление след провелата се консултативна среща на тема "Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Македония за присъединяване към ЕС". По думите му изискванията на страната ни следва да залегнат в преговорната рамка и да станат задължително условие за приемане на Северна Македония в ЕС. Българското правителство се ангажира да формулира ясни крайни цели, които да бъдат постигнати преди приключване на преговорния процес за членство на югозападната ни съседка в алианса. Очертани са също така и конкретни междинни цели, които да бъдат решавани на всеки последователен етап от преговорния процес и то с ясни измерители. "Една такава позиция следва да бъде представена и с нея да бъде запознат българският парламент. Особено внимание трябва да се обърне на учебните планове и програми, на текстовете в учебници, надписите в музеи и паметни плочи, както и позициите на обществените медии“, разясни Радев.

Той посочи, че е важно да се очертаят червени линии, които трябва да гарантират, че европейската интеграция на Северна Македония няма да е за сметка на българската история, език и идентичност като разменна монета. Трябва много ясно да се поставят предварително открити условия при неизпълнението, на които, да може да не се дава ход на следващите етапи от преговорния процес. Това трябва да е заложено ясно в самото начало на даване на старта на преговорния процес, допълни той държавният глава. Той констатира липсата на конкретни условия, измерители и срокове в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония като причина за драстичното изоставане на неговото изпълнение от процеса на европейска интеграция на Македония. Въпреки усилията от българската страна, комисията по историческите и образователни въпроси не е постигнала особени резултати, а особено напоследък те са обезпокоителни. Също така и поведението на нашата съседка поражда "несигурност и недоверие", смята Радев. Той отбеляза, че приемането на Република Северна Македония в НАТО и ЕС е важна стъпка за гарантиране на мира, стабилността, устойчивото развитие и просперитета на Югоизточна Европа. "България винаги е подкрепяла принципно и последователно европейската и евроатлантическа перспектива на Македония. Припомням, че ние първи признахме независимостта на тази страна", добави още президентът.

Членството на Северна Македония в Европейския съюз е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята. Това каза в изявлението си премиерът Бойко Борисов. "Комисията свърши много. Досега са направили седем срещи. Има доста неща, които пред няколко години никой не е мислел, че е възможно да постигнем съгласие. Винаги съм казвал, че довчера говорехме, че сме един народ. Нека приемем, че сме братски народи. Нека тази убийствена война от страна на Скопие да не продължава, защото ние нямаме по-близък народ и хора", призова Борисов. По думите му е немислимо точно Българя да не подкрепи членството на югозападната ни съседка в алианса. Премиерът подчерта, че темата за Западните Балкани е била издигната на най-високо ниво и България иска и Албания да "върви заедно" с преговорите за Северна Македония. "Никога не сме поставяли и не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в ЕС. Ние имаме 71 инструмента след това, мисля, че толкова са преговорните глави. Нека спрат да си играят с историята и миналото и да се концентрират върху бъдещето. Разбира се, това бъдеще пряко ни интересува коридор номер 8, разширяваме КПП“, добави още министър-председателят. Той изтъкна, че не всички политически партии са изпратили лидерите си на срещата, в което видя неуважение към президента. "Петък вечерта се чухме с президента. Благодаря за тази среща. Добре сме се разбрали. За жалост, не всички партии пратиха представители", посочи Борисов.

На срещата на "Дондуков" 2 присъстваха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, секретарят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Юлиан Ангелов, който е и представител на ВМРО, зам.-председателите на Народното събрание Емил Христов от ГЕРБ и Кристиан Вигенин от "БСП за България", председателят на парламентарната Комисия по външна политика Джема Грозданова, Полина Христова – зам.-председател на парламентарната група на "Воля". На срещата пристигна изненадващо,  въпреки че не беше сред официално поканените, и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. 

"Не можем безусловно да подкрепяме Северна Македония по пътя й към ЕС, тези хора се подиграват с нас" категоричен бе Каракачанов. Според него страната ни трябва да заложи ясни условия в самия процес за насрочването на междуправителствената конференция, за да има ясни и категорични резултати. "Надявам се, че това, което ще направим, ще бъде много ясен сигнал към управляващите в Скопие. Времето на тупането на топката е приключило. Тези хора се подиграват с нас и печелят време, разигравайки ни", подчерта вицепремиерът. Той обърна внимание, че последната среща на комисията е насрочена точно за 15 октомври – два дни преди лидерите на страните от ЕС да вземат решение за началото на преговори за членство на Македония и Албания в ЕС. Военният министър е на мнение, че най-добрият вариант за България е да няма разделяне между Албания и Македония по пътя им към членство в ЕС и България е заявила ясни политически намерения да двете държави да се движат към членство НАТО и ЕС.

Според Вигенин срещата е била важна, тъй като е недопустимо по такива теми да има разнобой в правителството. Според него Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева са на противоположни позиции. "В ситуация сме, че категорично трябва да заявим своите позиции", смята социалистът. Той също е на мнение, че страната ни е за членство на Македония в ЕС, но не и безусловно. Вигенин апелира за добросъседски отношения

Припомняме, че на 18 септември във встъпителните си слова преди среща с българските представители в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония Румен Радев заяви, че България трябва да подкрепя Северна Македония по пътя й към европейска интеграция, но не и на цената на българската история и идентичност. Тогава той изрази притеснения, че в последната среща на комисията не е постигнат голям напредък по решаване на спорните исторически въпроси. Радев постави и ултиматум - до 17 октомври (тогава ще се проведе Европейски съвет, на който се очаква европейските лидери да дадат зелена светлина на преговорите за членство на Македония в ЕС) комисията да реши всички спорни въпроси: корекция на учебници, събития, личности и др., или в противен случай българското правителство трябва да преосмисли политиката си на безусловна подкрепа за членството на Република Северна Македония в ЕС.

Според министъра на отбраната на този етап България трябва да се въздържа да казва "да" за започване на преговори за членството на Македония. Тогава позицията на България ще бъде от значение, тъй като при несъгласие на само една от държавите членки преговорите не могат да започнат. От ВМРО заплашиха включително да напуснат управлението, ако България даде подкрепата си за Северна Македония, тъй като по думите лидера на партията Каракачанов съседката ни не изпълнява задълженията си по сключения Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във