Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов настоя да получи извинение от сръбския външен министър

Ивица Дачич

Очаквам извинение от сръбския външен министър Ивица Дачич. ЕС значи не само европейски фондове, не само да ти строят метро, магистрали, а отговорност и предвидимост. Това заяви премиерът Бойко Борисов на втория ден от срещата на държавните и правителствените ръководители  на страните участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Сараево.

"Няма напрежение между България и Сърбия. Сега чул-недочул Ивица Дачич вика посланика ни и казва, че поведението ми било неприемливо. Ако някой си го позволи пак, ще се скарам. Нито Вучич, нито Ана ме интересува какво ще кажат. Ана беше до мен и чу какво говоря. Сега да ми се извини Дачич и да ми каже: „извинявай, Бойко“. Искаме да се случат много неща на Балканите. Колкото по-малко се говори, толкова по-добре. Балканите действително са един взривоопасен регион“, каза Борисов.

Още в събота сръбският посланик Владимир Чургус бе извикан за разговори в българското външно министерство. Причината бе острата реакция на сръбския министър на външните работи Ивица Дачич по повод изказването на премиера Бойко Борисов миналата седмица в Познан, свързано с Косово. 

Борисов заяви на пресконференция в Познан, че по отношение на Косово новият върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел не може да се ръководи от позицията на Испания за Косово, а трябва да зачита позицията на ЕС. Премиерът бе попитан от журналист как ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за Върховен представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност, след като неговата страна не признава Косово. Той отговори: "Когато се заеме такъв важен пост, последното, което трябва да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово."

Като "малко преходно недоразумение" определи сръбският президент Александър Вучич обтягането на отношенията между София и Белград: "По случая Белград и София – България е признала независимостта на Косово, Сърбия не признава Косово – това са разликите между двете страни. А за всичко останало смятам, че имаме добри отношения. Смятам това за малко, преходно недоразумение. Следващата седмица ще разговарям с българския президент Румен Радев и с премиера Бойко Борисов. В Сърбия живее българско малцинство, което трябва да се чувства у дома си и не бива да страда заради такива разногласия. Вярвам, че можем да се върнем към отличните отношения. Лично ще се постарая за това в най-скоро време, ако моите приятели българският президент и премиер приемат това“, каза сръбският президент Александър Вучич.

Facebook logo
Бъдете с нас и във