Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов нареди да извадят "Джи Пи Груп" от проектите с държавно и европейско финансиране

Премиерът Бойко Борисов нареди на шефът на "Агенция Пътна инфраструктура" да намери законови механизми, така че "Джи Пи Груп" да бъде извадена от проектите с европейско и държавно финансиране.

"Не мога да допусна, при толкова усилия, които полагаме и единствените ми претенции към строителните кампании са били качество и срок да се спазва. Никакви други и затова съм възложил на Глосов, спазвайки  закона, да намери форми още днес "Джи Пи Груп" да  бъдат извадени от проектите с европейско или държавно финансиране. Има фирми за надзор, има компетентни органи, които получават заплата за това и са го проспали. Прокуратурата да ги обвини и вкара в затвора. Аз не съм разследващ орган, моята политическа воля стига до там всеки, който е заподозрян и тече разсредване, да го извадя от конкурсите и да си докаже правотата, ако е такъв", заяви Борисов, цитиран от bTV. Министър-председателят бе категоричен, че "няма да даде да му се петни името", като по думите му докато тече разследването фирмата няма право да участва в конкурси.

"В момента “Джи Пи Груп“ участват в проект по линията на трансграничното сътрудничество за изграждане на пътя от Кърджали до новия граничен пункт до Рудозем. Този договор не може да бъде прекратен“, посочи председателят на пътната агенция Светослав Глосов. По думите му ще има допълнителна проверка на фирмата - на две други нейни участия в изграждането на инфраструктурни обекти.

"Джи Пи Груп" е обект на разследване на прокуратурата след сигнали на разследващи журналисти и вицепремиера Томислав Дончев по съмнения за злоупотреби с евросредства. В началото на седмицата главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че паричен превод в размер на близо 14 млн. евро е бил блокиран от Софийската градска прокуратура по реда на Закона за мерките срещу изпиране на пари, като действията на обвинителите са свързани със сигналите.

Въпросът сега е какво се случва с вече спечелените поръчки. И тези, при които фирмата е част от консорциум.

Строителната фирма в момента работи по ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев". Сумата по договора е 24 млн. лв., 17 млн. от които са еврофинансиране.

В началото на август компанията спечели търга за строителството на най-дългия тунел в България - "Железница", част от магистрала "Струма", за сумата от 185 млн. лв. без ДДС. "Джи Пи груп" оглави консорциума "АМ Струма тунел 2018", в който участват още две фирми - "Глобал кънстръкшън" и "Виа план". Изграждането на аутобана също се финансира със средства от ЕС. 

"Джи Пи груп" е една от компаниите, работещи по третия лъч на столичното метро. В края на 2016-а консорциумът "Метробилд Запад", в който освен нея участват и "Станилов", "Интерпром" и "Биас-М", спечели обществената поръчка за изграждането на трасето между Земляне и Горна баня с оферта на стойност 92 млн. лева. Търгът отново се финансира по оперативната програма "Транспорт". На 20 август пък комисия в Столичната община избра обединението "Инфра груп 2018" за изпълнител на ремонта на трамвайното трасе по линия 5 от Съдебната палата до кв. "Княжево". В него влизат "Джи пи груп" и "РВП Илиенци", а стойността на ремонта ще е 46 млн. лева с ДДС. Парите са по оперативна програма "Региони в растеж"

Друг съществен въпрос е какво ще правят възложителите с търговете, за които "Джи Пи" е подала оферта - сама или в обединение.

Например, компанията е един от кандидатите за обществената поръчка на стойност 1 млрд. лв. за изграждането на жп трасето Елин Пелин-Костенец. Офертата й е съвместно с "Щрабаг" за една от трите обособени позиции - тази на стойност 354 млн. лева.

Наскоро стана ясно, че "Джи Пи Груп" е и сред кандидати за строежа на газовата връзка с Гърция, чиято прогнозна стойност е 145 млн. евро без ДДС. Заедно с "Главболгарстрой Интернешънъл" тя участва в консорциума ДЗЗД "Ай Джи Би - 2018", партнирайки си с италианската "Боннати".

В търсачката на "Бивол" за периода 01.01.2008-12.06.2018 г. има данни за за участието на "Джи Пи Груп" в 69 обществени поръчки за 460 920 772 лева. Срещу фирмата в регистъра на обществените поръчки пък фигурират общо 42 поръчки. АОП обаче не отразява участието на компанията в консорциуми. През 2017 г. "Джи Пи Груп" отчете ръст на приходите с 3.6% до 185 млн. лв. и увеличение на печалбата с 45% до 27 млн. лева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във