Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов намекна, че скоро няма да има разхлабване на мерките

"Ако някой даде учебно помагало за държава, която с една заповед се е справила с пандемията, ще ми е интересно да го видя. Нещо повече, виждате, че колегите в Европа един по един започнаха да не говорят така оптимистично за Коледа и Нова година". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на извънредното правителствено заседание, на което бе приет Националният план за ваксиниране срещу COVID-19. Това става ясно от видео, публикувано във Фейсбук профила на Борисов.

Премиерът подчерта, че пандемията ще продължи. А карантинните мерки в повечето европейски страни, които са "в много пъти по-тежки" от наложените у нас ограничения, остават. Борисов за пореден път посочи, че не му е известно да има друга страна с "по-либерални мерки" от тези, прилагани у нас. 

"Ние всеки ден се учим и всеки ден се налага да се променя нещо заради динамиката на тази болест". Така министър-председателят отговори задочно на критиките, които често се отправят към управлението, че противоепидемичните мерки са хаотични и си противоречат. 

"Колко пъти в Европа слагаха и сваляха маските", оправда се Борисов. Няма рецепта, която трябва да спазват държавите, дори и Световната здравна организация няма такава, допълни той.

"Изпълняваме нашия ангажимент и в срок приемаме Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Страната е готова и логистично, за да посрещнем първата доставка на ваксините и без да се губи никакво време да започне имунизацията, която ще е напълно безплатна и доброволна", изтъкна премиерът.

По късно от правителствената пресслужба съобщиха, че министърът на здравеопазването Костадин Ангелов е докладвал, че вече са налични необходимите фризери за съхранение на ваксините, както и специализиран транспорт за доставянето им в страната. Ангелов е акцентирал, че в плана за ваксинация са посочени фазите, определящи кои групи от населението и в какъв ред ще бъдат имунизирани срещу новия вирус – медицинските екипи, социалният и педагогическият персонал, възрастните хора над 65-годишна възраст, пациентите с хронични заболявания и др. „ВМА също е в готовност да подпомогне националната система за ваксинация“, е заявил началникът на Военната болница Венцислав Мутафчийски.

Министър Ангелов е изтъкнал, че националният план е изготвен на базата на указанията на Световната здравна организация, на планове на държави членки на ЕС като Германия, Франция, Италия, ползван е и опитът на някои американски щати. „Планът е съобразен с особености на българското здравеопазване, територия и инфраструктура“,  е подчертал министърът на здравеопазването.

Борисов е бил категоричен, че българското общество трябва да получава актуална и пълна информация за новите ваксини. „Това, което ние го знаем, трябва да го знае и обществото и то в същия ден, час, миг, за да може всеки български гражданин да вземе решение за имунизацията“, отбеляза премиерът и във видеото, публикувано във Фейсбук профила му. Ключова роля в процеса за информиране на хората имат водещите специалисти, които ясно и аргументирано да дадат отговори на въпросите на обществото, добави Борисов.

В рамките на заседанието на правителството беше определен съставът на Националния ваксинационен щаб, който ще отговаря за изпълнението на плана за ваксиниране. За председател на щаба е определен генералният директор на БЧК Красимир Гигов, а негов заместник е главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. В състава влизат още представители на Министерството на здравеопазването, на Министерството на вътрешните работи, на Българския лекарски съюз, ВМА, Изпълнителната агенция по лекарствата, НЗОК, Столична регионална здравна инспекция, на Националния център по заразни и паразитни болести и др.

В Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 се съдържат ключовите компоненти за ваксинация срещу COVID-19 и се описва процесът на осигуряване, прилагане, мониторинг и оценка на ваксинирането на населението в страната в съответствие с единни стандарти. Ваксините в България ще се прилагат само след разрешение от европейския регулатор. За да се осигури възможно най-бързо достатъчно количество на ваксини срещу COVID-19 в страната, те ще се доставят централно чрез съвместен механизъм на ЕС за обществени поръчки.

В хода на заседанието главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев е докладвал, че България за първи път от 3-4 седмици падна на заболеваемост под 600 на 100 000 души от населението. А Кърджали за първи път от 3 седмици излиза от червената зона. „Виждаме първите признаци на промяна на тенденцията, които се надяваме другата седмица вече да се утвърдят и да покажат значимостта на мерките, които бяха взети“, е добавил Ангел Кунчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във