Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Нали асфалт не се яде, защо само за пътища питате?

Нали асфалт не се яде, защо всички само за пътища питате? това попита премиерът Бойко Борисов журналисти в Русе. Той бе в града за откриването на новопостроената църква „Всех Святих“, която е била разрушена преди 42 години от комунистическия режим.

"Работим активно за изграждането на още един мост над река Дунав при Русе", заяви в крайдунавския град премиерът. На 2 и 3 октомври ще има съвместно заседание на българското и румънското правителства, на което ще се обсъди въпросът. По думите на Борисов с въвеждането на ТОЛ системата той ще може да се самофинасира, така че изграждането може да се даде и на концесия.

Инфраструктурата в образованието също е приоритет за правителството, заяви премиерът. Той даде пример за конкретни стъпки, които ще се предприемат още следващата седмица. В сряда най-късно, а вече има и избрани изпълнители, ще се отпуснат 15 млн. лв., за да стартира основното обновяване на училища и три детски градини в Русе. "Мисля, че това хората в града ще го усетят. И догодина май-юни - църквата в Бяла", каза Борисов.
 
Приоритет остава и магистрала "Хемус", а за пътя Русе-Велико Търново вече вървят отчуждителни процедури, каза министър-председателят. "Бавно става, защото са сложни инженерни съоръжения. България е прекрасна, но за строителство е много трудно: мостове, тунели, виадукти, отчуждителни процедури", каза Борисов. По думите му се плащат огромни пари за такива процедури.

На въпрос за това как върви подготовката за председателството на Съвета на ЕС и има ли забавяне той отговори: "Върви. НДК е една сграда, която наемаме за председателството. Ако 20-30 години преди това бяха по една плочка сменяли, въобще нямаше да се ремонтира, ще платим наем и ще отидем да го проведем. Тези, които не са го пипнали, а продаваха гащи и сутиени, не помните ли какво беше НДК, сега намират опорни точки".

Facebook logo
Бъдете с нас и във